Aktuális

A gyerekek jobban terjeszthetik a koronavírust, mint eddig hitték

Bár korábban azt gondolták, a kicsikre kevésbé veszélyes a covid-19, most úgy tűnik, megdőlt ez a nézet.

A koronavírus megjelenését követően nem sokkal terjedni kezdett az az elmélet, amely szerint a gyerekek kevésbé fogékonyak a vírusra, kisebb az esélyük a fertőződésre és a betegség lefutása is enyhébb náluk.

Egy, a közelmúltban elkészült dél-koreai kutatás azonban pontosítja a koronavírus terjedésével kapcsolatos képet. A Popular Science magazine értesülései szerint ugyanis a friss vizsgálati adatok szerint ugyan a tíz évnél fiatalabb gyerekek valóban kisebb eséllyel adják tovább a covid-19-et, a 10 és 20 év közötti korcsoport tagjai ugyanúgy terjesztik a vírust, mint a felnőttek.

„Attól tartok, kialakult egy olyan elképzelés, amely szerint a gyerekek nem fertőződhetnek meg, vagy csak sokkal kisebb mértékben, mint a felnőttek, ezért ők védve vannak a vírustól” – osztotta meg aggályait a New York Times újságírójával Michael Osterholm, a University of Minnesota infektológusa.

A koronavírus veszélyesebb a gyerekekre, mint eddig hittük

Korábban azt gondolták, a gyerekek kevésbé terjesztik a vírust (Fotó: Getty Images)

Korábban is volt példa rá, hogy a még iskolás korúnál fiatalabb gyerekek körében is fertőzött a virus: a texasi Nueces megyében például 85, két évnél fiatalabb gyereknél is kimutatták a fertőzést, emellett érkeztek beszámolók egyfajta gyulladásos reakcióról, amely épp a koronavírussal fertőzött kisgyerekeket érinti.

Valószínűleg lehetséges az újbóli fertőzés is

A koronavírussal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés az, hogy mennyi ideig tartó immunitást szerezhet az, aki egyszer már átesett a betegségen. Egyelőre meg nem erősített hírek szerint az USA területén már több olyan esetről számoltak be, ahol korábbi fertőzöttek újra elkapták a koronavírust, míg a King’s College egy nemrégiben elkészült kutatása azt állapította meg, hogy bizonyos embereknél a fertőzést követően viszonylag hamar leáll a betegség leküzdését lehetővé tévő antitestek termelődése, ami azt jelenti, hogy ők újra elkaphatják a koronavírust.

Azért akad jó hír is: az Oxford egyetem kutatói olyan covid-19-gyorstesztet fejlesztettek ki, amely 20 perc alatt az esetek 99 százalékában pontosan jelzi a kórokozó jelenlétét, így alkalmas lehet otthoni tesztelésre is.

További híreink a koronavírus járvánnyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top