Aktuális

Legfrissebb a koronavírusról: megvan az első magyar fertőzött, a reptéren ellenőrzés zajlik

Cikkünkben nyomon követheted, mik a nap legfontosabb történései a járvánnyal kapcsolatban.

Megvan az első magyar koronavírus fertőzött- jelentette be Menczer Tamás külügyi államtitkár hétfőn. A korábban karanténban tartott Diamond Princess luxushajón dolgozó három magyar állampolgár egyikének lett pozitív a koronavírus-tesztje, ő jelenleg a hajón, Japánban tartózkodik. A magyar állampolgár egyelőre jól van, tünetmentes. Lehetséges, hogy pár napon belül megfigyelő központba viszik. 

Tegnap estére derült ki, hogy megérkezett és karanténban van a budapesti Szent László Kórházba az a magyar diákokból és kísérőikből álló csoport, amely Észak-Olaszországból tért haza. Mivel a fiatalok szálláshelye mindössze 13 kilométerre volt a járvány miatt lezárt olasz területtől, és a tanulók sokat ingáztak tömegközlekedéssel Milánó északkeleti térségében néhány hetes ott tartózkodásuk ideje alatt, most nem hagyhatják el a budapesti kórház területét legalább két hétig.

A napról napra növekvő betegszám miatt a budapesti és debreceni reptéren mától ellenőrzik az Olaszországból érkezőket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mérik a testhőmérsékletüket. 

Arról is beszámolt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), hogy már nem elsősorban a Kínából érkezők révén terjed a koronavírus és „alacsony vagy mérsékelt” a járvány kockázata az Európai Unióban.

Jó hír azonban, hogy újra is indult a vasúti közlekedés, miután vasárnap este az osztrák hatóságok felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon. Tették mindezt azért, mert a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál a koronavírus-fertőzés tüneteit állapították meg. Az Eurocity 86-os járat részét képező vonatot vasárnap este még a határ olaszországi oldalán állították meg, majd további vonatokat sem engedtek tovább, így utasok százai kényszerültek várakozásra.

A divatvilágot is érinti a járvány, ma veszi kezdetét a 2020-as őszi-téli kollekciókat bemutató divathét sorozat utolsó állomása, a Párizsi Divathét. A sürgölődés nagy, a résztvevők azonban a koronavírus miatti szigorú óvintézkedések miatt nagy számban maradnak távol. A Fashion United információi szerint legalább ezren vannak azok a kínai nagyvásárlók, divatszerkesztők, divatipari szereplők, akik biztosan nem vesznek részt a bemutatókon, de a divattervezők közül is hatan törölték magukat a programsorozatból.

(Kiemelt kép: MTI / AP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top