Aktuális

Itt az első olasz koronavírus-beteg teljes története

Mattia útja a kórháztól egészen a diagnózisig. De így sem biztosak abban, hogy ő az első beteg. Ugyanis negatív tesztet produkált az, akiről azt hitték, tőle kapta el a koronavírust.

Mattia február 19-én ment be másodjára a sürgősségire, mert annyira rosszul volt. Elsőre nem gyanakodtak koronavírusra, mert a férfi nem járt Kínában. De elég szokatlan volt egy 38 éves, sportos férfinál a tüdőgyulladás – írja az első koronavírusos olasz betegről az Index.

Codognóban lakott, az Unilevernél dolgozott a szomszédos Casalpusterlengóban. Február 16-án lázasodott be, egyre rosszabbul lett, 18-án este bement a kórházba, de terápiás tervvel és gyógyszerrel hazaengedték várandós feleségéhez.

Másodjára bent tartották, de nem zárták el, sokan látogatták is. Másfél napja volt bent, amikor légzési nehézségei támadtak. Akkor jutott eszébe a feleségének, hogy a férfi egyik ismerőse nemrég Kínában járt, és az után többször találkoztak Milánóban is.

Ekkor indította be a kórház a protokollt, és kiderült, hogy a férfi koronavírus-fertőzött. Mattia ekkorra már lélegeztetőn volt.

Elkezdték visszafejteni a férfi mozgását, ami egy maraton résztvevőit, egy focicsapatot, rokonokat, barátokat és 500 Unilever dolgozót is érintett. Milánó, Castiglione is a városok között volt, utóbbiban laknak a férfi szülei.

Mostanra kiderült, Mattia megfertőzte a feleségét, szerencsére úgy néz ki, a nyolcadik hónapban lévő várandós nő tünetek nélkül megúszta. Megfertőzött rajta kívül a focicsapatából legalább 6 embert, két orvost, akik intubálták őt, még hat embert a kórházban, orvosokat és betegeket. Megfertőzte a futótársát is, egy bár három törzsvendégét és a tulaj fiát. Eddig legalábbis róluk tudni biztosan.

A helyzet furcsasága: így sem biztos, hogy Mattia az 1-es, a kínai ismerős pedig a 0-ás beteg. A kínai férfit ugyanis megvizsgálták, és az ő tesztje negatív lett. A sógora tesztje lett pozitív, de a Kínát megjárt férfiban antitesteket sem találtak, ami arra utalna, hogy legyőzte a kórt.

Egy hipotézis szerint Mattia nem a valódi 1-es beteg, hanem az történt, hogy Olaszországban hetekig lappangott a betegség, mire egyszer csak látszólag a semmiből kirobbant – írja az Index.

(Kiemelt kép: Miguel MEDINA/AFP)

További cikkek a témában 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top