Gasztro

Koronavírus: kihívás az alapanyag-beszerzés a magyarországi olasz éttermeknek is

Gondot okoz az alapanyagok beszerzése, de a forgalom egyelőre nem csökkent az országban található olasz éttermekben az észak-itáliai koronavírus miatt. Ahogy a kínai, úgy az olasz termékek esetében sincs ok az aggodalomra.
Koronavírus és az olasz étteremke

Nem sújtja forgalomkiesés a budapesti olasz boltokat és éttermeket az Olaszországban rohamosan terjedő koronavírus miatt. Ezek a vállalkozások tehát nem jártak úgy, mint korábban az ázsiai vendéglátóhelyek, és diszkontok, ahol a járvány kínai megjelenésének hatására drasztikusan csökkent a vendégek és vásárlók száma. Január végén több vietnáminak kellett kiírnia az üzletére, hogy nem kínai, ettől remélve, hogy a vásárlók újra betérnek hozzájuk.

Kihívást okoz az alapanyag-beszerzés

„Szerencsére jelentős kiesést még nem tapasztaltunk a forgalmunkban” – mondja az nlc.-nek Hegyi Gábor, a II. kerületi Porcellino Grasso étterem üzletvezetője. Hasonlóan megnyugtató választ adott a forgalmukat firtató kérdésünkre az olasz ételeket kínáló Vapiano üzemeltetési igazgatója, Mészáros Máté Zsolt: „Magyarországon nincs járvány, a forgalmunkban nem tapasztalható változás” – jegyzi meg Mészáros, aki hozzátette, hogy ők az alapanyagok beszerzésénél sem tapasztalnak problémát, igaz, hazai és német beszállítóktól szerzik be őket. A Porcellino Grasso viszont kifejezetten érintett a kérdésben, mivel alapanyagaik 85%-a Olaszországból érkezik. 

A nyersanyagok beszerzése már nagy kihívás, amihez hozzájárul a pánikszerű felvásárlás is, amit most minden olasz étterem végez.

– jegyzi meg Hegyi Gábor. Az étterem folyamatosan tájékozódik a beszállítóinál, akik rendkívüli biztonsági intézkedésekről számoltak be nekik. „A sofőröket nem engedik kiszállni a teherautókból, vegyvédelmi ruhában pakolják be a raktérbe az árut. Így lassabb a termékek behozatala. Már olyan hírt is kaptunk, hogy nem engedtek be áruért teherautót. Tehát nyugtalanító a nyersanyagok utánpótlása” – magyarázza az üzletvezető. 

A vásárlók tájékozódnak

Az éttermekkel ellentétben az olasz boltokban nem panaszkodnak hiányra. „Egyelőre nem tapasztalunk semmilyen fennakadást. Aggodalomra nincs okunk, mert mi nem járunk áruért Olaszországba, mindent szállítmányozó céggel utaztatunk” – meséli Giuseppe Scaricamazza, a Buono olívaolaj- és tésztaszaküzlet tulajdonosa. Giuseppe hozzátette, hogy az éttermekhez hasonlóan náluk sem volt visszaesés a koronavírus olaszországi megjelenése óta. Az a tapasztalata, hogy a vevők többsége tudatos, és tájékozódik a témában. „Senki nem került el minket, egy vevőnk érdeklődött, a szállítás módjáról – utalva a vírusra –, de már a vásárlás után, tehát őt sem aggasztotta különösebben a helyzet” – mondja a bolttulajdonos, aki szerint semmi okuk az embereknek a pánikra az olasz termékekkel kapcsolatban.

„Azt gondolom az intézkedések tükrében, hogy a Magyarországra bejutó termékektől egyáltalán nem kell félnünk” – jegyzi meg Hegyi Gábor is. Egészségügyi szakértők szerint sincs ok aggodalomra amiatt, hogy a koronavírus a csomagküldeményekkel terjedne. Néhány héttel ezelőtt Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos is azt mondta az ATV-n, hogy eléggé valószínűtlen, hogy a vírus a külföldről rendelt áruval terjedni tud, mivel emberi gazdatest nélkül gyakorlatilag életképtelen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top