Aktuális

„Az éttermekben megmérik a testhőmérsékletem, rögzítik a telefonszámom és a nevem” – egy magyar fiatal beszámolója Pekingből

Kínában mindenki fegyelmezetten betartja a szabályokat, a kint dolgozó magyar fiatalember ezért a koronavírus-járvány idején is biztonságban érzi magát Pekingben.

A koronavírus-járvány kitörése óta aki csak teheti, megpróbálja elhagyni Kínát, ám egy magyar fiatalnak a munkája miatt éppen mostanában kellett Pekingbe utaznia. Papp Zoltán az Audi mérnökeként költözött Pekingbe február 24-én, és a Facebookon osztotta meg, hogyan látja járványt Kínában és Magyarországon.

Mint írja, már a ferihegyi repülőtéren is maszkban, gumikesztyűben volt. Megérkezése óta folyamatosan szájmaszkot hord, és Pekingben mindenki így tesz.

„Egy 25 millió fő lakosú városban az elmúlt 2 hétben egyetlen hülyét láttam, akin nem volt maszk. Mindenki máson van.”

Azt írja, a fegyelmezettség miatt biztonságban érzi magát Kínában.

Utasok egy pekingi metrókocsiban a reggeli csúcsforgalom idején, 2020. március 9-én (Fotó: MTI/AP)

Utasok egy pekingi metrókocsiban a reggeli csúcsforgalom idején, 2020. március 9-én (Fotó: MTI / AP)

„Az éttermekben, kávézókban (már ami nyitva van) megmérik a testhőmérsékletem, rögzítik a telefonszámom és a nevem – hogy ha 2 hét múlva megjelennének a tünetek, vissza tudjanak követni, és értesíteni minden lehetséges fertőzöttet. Ezeket az adatokat minden nap feltöltik egy online rendszerbe. Ezen kívül folyamatosan fertőtlenítik az utcákat, tereket, IKEA-ban a teljes kiállítóteret…”

A kínai tapasztalatait párhuzamba állítva a hazai helyzetről azt írja, hogy félti a Magyarországon élő szeretteit, mert szerinte az ország nincs felkészülve a járványra. Hiánycikk a szájmaszk, nem végeznek minden esetben vírustesztet és a megelőző intézkedések is váratnak magukra: a mozik, éttermek, szórakozóhelyek nyitva, az iskolák üzemelnek, az emberek mozgását nem rögzítik, a nyilvános helyeken nem mérnek testhőmérsékletet.

„»Bebizonyították, hogy a maszk az egészséges embert nem védi.« Ez téves. Ha megfertőződsz, körülbelül 2 hétig tünetmentes vagy. Mivel úgy érzed, minden rendben van, nem védekezel, inkább körbefertőzöl egy rakás embert. De nem csak te gondolod így, a többiek is. Ha mindenki egységesen hordaná – lehetséges, Kína jóval nagyobb ország és hordják – akkor nem fertőződtél volna meg, mert a téged megfertőző beteg is hordta volna. De ugye senki nem hordja, mert hát az milyen gáz…”

Bár a hivatalos álláspont szerint egészségeseknek fölösleges szájmaszkot hordaniuk, Papp Zoltán szerint mindegy, hogy faluban vagy városban él valaki, ugyanúgy elkaphatja a vírust. „Elég, ha a pénztáros felugrik hétvégén bulizni Pestre, és ha elkapta, máris ott van a vírus a te falvadban-városodban is”. Emellett úgy látja, hogy Magyarországra a Nyugat-Európából hazasiető magyar, román, ukrán vendégmunkások fogják tömegesen behozni a koronavírust.

További hírek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top