Aktuális

Koronavírus: a járványt csak a megelőzés és a szabályok betartása állítja meg!

14 pontos kisokos arról, hogy járványhelyzetben hogyan húzhatja ki magát egy közösség a bajból.
Mindig félni kell valamitől. Most éppen a koronavírus a soros

„Nincs más, aki megoldja helyettünk a problémát, csak arra lehet számítani, amit az egyén, vagy a közösség megold magának” – olvastuk a Képmás oldalán, ahol dr. Debreceni Katalin, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakorvosa is megosztotta személyes ajánlásait a koronavírus-járványra vonatkozóan.

  1. Az új koronavírus cseppfertőzéssel, kisebb mértékben felületek érintésével, valamint széklettel terjed emberről emberre. A vírust egy zsírtartalmú burok veszi körül, amit alapos szappanos/mosószeres/mosogatószeres kézmosással el lehet távolítani.
  2. Azért, hogy minél több energia maradjon az igazán súlyos betegekre, mindenki halassza el a nem sürgős, illetve nem súlyos egészségügyi panaszainak a kivizsgáltatását.
  3. Védjük a kritikus infrastruktúrát és annak dolgozóit is. Vagyis, ha az orvos azt kéri, a betegei telefonon keressék fel és ne menjenek a rendelőbe, akkor ezt tartsuk be.
  4. Hordjon mindenki magánál papírzsebkendőt, vagy saját kis törölközőt és abba törölje a kezét. A légfújással történő kézszárítást ne használjuk, mert a kézről a levegőbe porlasztják a kórokozóval fertőzött vizet.
  5. Egy családból csak egy ember menjen bevásárolni, készítsen listát és igyekezzen 15 percen belül végezni.
  6. A kereskedelmi ételkészítéssel/szállítással foglalkozók bármilyen megfázásos tünet esetén maradjanak otthon.
  7. Tegyünk azért, hogy a 70 év felettieknek ne kelljen zárt közösségbe menniük: például azzal, hogy bevásárolunk nekik.
  8. Sokat tehetünk a vírus terjedése ellen azzal is, ha a járvány alatt mellőzzük a tömegközlekedést. Aki csak teheti, menjen autóval, biciklivel, vagy motorral.
  9. Amennyiben az indokolt, használjunk gumikesztyűt, de ebben az esetben is figyeljünk minden másra is, mert a kesztyű hamis biztonságérzetet adhat.
  10. Akit megnyugtat, hordhat maszkot is.
  11. Hazaérkezés után mindig váltsunk ruhát, és zuhanyozzunk le hajmosással együtt.
  12. Legyünk sokat a szabadban – aki egészséges, ne zárja be magát!
  13. Akik betegek, mindenképpen maradjanak most otthon!
  14. Súlyos légszomj, nagyfokú gyengeség, folyadékfogyasztási képtelenség, csillapíthatatlan láz esetén mindenképp forduljunk orvoshoz!

Debreceni Katalin az ajánlásainak sorát azzal zárja, hogy emlékeztet, a járványt csak úgy lehet megfékezni, ha MINDENKI  nagyon szigorúan betartja az alapvető szabályokat. „Az egészségügy önmagában nem lesz képes megbirkózni ezzel a feladattal. Ne feledjük, a koronavírus fertőzés az emberek 80 százalékánál tünetmentesen zajlik, vagy enyhe tüneteket okoz. A vírus terjedését csak a megelőzés és a szabályok betartása fogja tudni lassítani és megállítani.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top