Aktuális

Csókolom, néni, mit tetszik kint mászkálni?

Szeretjük őket, de lássuk be: makacsok. A mi feladatunk most azt, hogy kellő türelemmel megértessük az idősebbekkel is: nekik is otthon kell maradniuk.
koronavírus karantén megelőzés

Ha már koronavírus-járvány, akkor kezdjük azzal, hogy: a gyerekek és az aktív felnőttek most elsősorban nem azért vannak otthon, hogy magukat védjék (részben persze, de), hanem azért, hogy lassítsák a vírus terjedését, és védjék az időseket. Mert az új koronavírus egy olyan betegség, ami egészséges, felnőtt vagy gyerek esetében legtöbbször enyhe lefolyású, míg az idősebb generációnál és a krónikus betegeknél azonban súlyos szövődményeket okozhat. 

Ez nem riogatás, ez tény. A bevezetett intézkedések hatványozottan értük szólnak. 

Ezzel szemben mit látok 2020. március 14-én, szombat reggel? Alig három nappal a szigorú intézkedések bejelentése után (ami nem mellesleg megtiltotta az 500 fő felett gyülekezést), Szegeden, a Mars téri piac zsúfolásig megtelt emberekkel. Egész biztosan többen voltak aznap, mint ötszáz, és köztük aggasztóan sokan voltak a bőven hetven felettiek. 

2020. március 15, vasárnap reggel: tömve van a belvárosi cukrászda. Bent is, kint is ülnek emberek – utóbbiak plédbe csavarva fogyasztják a somlóit. Oké, nincsenek ötszázan, de sokan vannak, pedig járvány van

2020. március 16-a, hétfő reggel. Immár Budapesten egy ismerős meséli, hogy neki hétfő reggel még be kellett mennie a munkahelyére, hogy eligazítást kapjon, keddtől azonban már otthonról dolgozik ő is. Hozzátette, a villamoson rajta kívül vagy harminc nyugdíjas utazott, köztük az egyik ismerőse is, aki, miután szóba elegyedtek, megdöbbenéssel vegyes értetlenséggel fogadta az aggodalmát.  

És végül engedjetek meg egy személyes történetet, főszerepben a saját anyámmal, aki szintén 70 év feletti. „Kedd délelőtt nem vagyok itthon” – közli velem a telefonban, majd mikor hangot adok a nemtetszésemnek, a következő percekben felváltva „hülyéz le” és küld el melegebb éghajlatokra. Mikor egy órával később visszahívott – immár megenyhülve – már ő kért arra, hogy intézzem el a gyógyszereit a gyógyszertárban helyette. 

Mérhetetlenül szeretjük őket, de lássuk be, hogy rettenetesen makacsok. Féltjük őket, de nagyon nagy türelemre van szükség, hogy végre meg is értsék: miattuk van nagyon sok intézkedés. Hogy nekik kell most elsősorban és leginkább otthon maradniuk. Vagyis, hogy egész pontosak legyünk, nekik is! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top