Aktuális

Nagy-Britanniában mostantól csak a legszükségesebb esetekben lehet kimenni az utcára

Szigorú korlátozásokat jelentett be Nagy-Britanniában a miniszterelnök a koronavírus miatt.

A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonukat az új koronavírus-járvány megfékezése végett – jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök.

Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett, de három hét múlva felülvizsgálják, és ha lehetséges, enyhítik a korlátozások szigorát.

A londoni Oxford Circus 2020. március 20-án (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A londoni Oxford Circus 2020. március 20-án (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Johnson a nemzethez intézett televíziós beszédében közölte: a lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. A kormányfő azt kérte, hogy ahol ez lehetséges, mindenki inkább szállíttassa házhoz az élelmiszereket.

  • A nem alapvető fontosságú – például elektronikai vagy ruházati – cikkeket árusító üzleteknek azonnali hatállyal be kell zárniuk.
  • Naponta egy szabadtéri testedzés – séta, futás, biciklizés – engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal.
  • Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha a munkahelyére utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.
  • Hétfő estétől kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt a szabadban sem. A játszótereket, a szabadtéri edzőpályákat, a könyvtárakat és a vallási intézményeket is azonnali hatállyal be kell zárni.
  • Nem tarthatók emellett esküvők, keresztelők és egyéb ceremoniális társadalmi rendezvények, de a temetések továbbra is engedélyezettek.
  • A parkok testedzés céljából látogathatók, de a gyülekezéseket a hatóságok a parkokban is feloszlatják.
Az új szabályokról, az egészségügy támogatásáról, valamint az karanténról tájékoztató üzenetet küldött ki a kormány Angliában.

Az új szabályokról, az egészségügy támogatásáról, valamint a karanténról tájékoztató üzenetet küldött ki a kormány Angliában. (fotó: Olvasónk)

A legújabb adatok alapján az Egyesült Királyságban hétfőig 335-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, az azonosított fertőzöttek száma 6650.

(MTI)

További hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top