Aktuális

Seattle-ben tudják, hova kell állni, hogy lassuljon a koronavírus-járvány

Egy új tanulmány szerint Amerikában, Seattle városában lassulni látszik a koronavírus-járvány, köszönhetően az emberek távolságtartásának.

Úgy tűnik, az otthon maradás működik a koronavírus ellen. Legalábbis erre jutottak az Institute for Disease Modeling (IDM) betegségmodelleket kutató intézetben. Az USA-n belül Washington államban regisztrálták az első fertőzött beteget. Már március eleje óta tiltottak a nagyobb rendezvények, és az oktatási intézmények is itt zártak be először.

Seattle, a smaragdváros (Fotó: Wikipédia)

Seattle, a smaragdváros (Fotó: Wikipédia)

Az IDM  kutatóintézet névtelen Facebook-profilok és Washington állam hivatalos egészségügyi regisztrációi alapján figyelte a járvány mozgását. A Facebook-felhasználók mozgásadatai szerint tartós csökkenést figyeltek meg, ami alátámasztotta, hogy az emberek valóban otthon maradtak. A nyugati parti állam legnagyobb városa, Seattle lakóövezeteiben 27 százalékkal nőtt a felhasználói jelenlét, míg az irodanegyedekben 43 százalékkal csökkent.

A halálozási adatok és a teszteredmények vizsgálatai után megállapították, hogy a korlátozásoknak hála lelassult a járvány terjedése. A megfertőződés valószínűségének száma majdnem a felére csökkent, február végén 2,7-et, míg március 18-án már csak 1,4-et mértek a kutatók. A tanulmány szerint ennek a számnak egy alá kell esnie ahhoz, hogy lecsengjen a járvány.

Daniel Klein kutatásvezető hétfőn az AFP-nek azt mondta, hogy a korlátozások pozitív hatásai ellenére továbbra is „bizonytalannak” nevezhető a haladás.

Jeff Duchin, King megye egészségügyi vezetője szerint a halálozási szám továbbra is jelentős. Hétfői hivatalos adatok alapján a megyében 2330 igazolt megbetegedést és 150 halálos esetet regisztráltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top