Aktuális

Lassan javul a vírushelyzet az Egyesült Államokban

Sikerült lassítani a járvány terjedését, és szinte készen van a gazdaság újraindításának terve.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítását célzó intézkedések sikeresek –jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban hétfőn este. A terjedés görbéje laposodik, csökken a diagnosztizált új fertőzések száma. Az országban lélegeztetőgéphez jutott mindenki, akinek szüksége volt rá – mondta.

Az elnök bejelentette, hogy a kormányzati munkacsoport csaknem befejezte az ország gazdasági újraindításának tervét. Hangsúlyozta, hogy ebben egyeztet és együttműködik majd a tagállamok kormányzóival, de a végső döntés az övé. Reményei szerint néhány napon belül dönt a gazdasági újraindítás idejéről és körülményeiről. Megerősítette, hogy e döntés meghozatalakor mindenképpen támaszkodik a járványügyi szakemberek tanácsaira. Anthony Faucit, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó intézet igazgatóját, a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport tagját ismételten „kiváló embernek” nevezte, és hangsúlyozta, hogy „a kezdetektől azonos platformon” áll vele a járványhelyzet megítélésében.

Az elnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az egyes európai országokkal a járványhelyzet alakulásának függvényében állítják helyre a légi közlekedést.

Trump bejelentette: a hét végéig döntést hoz arról is, hogy az amerikai kormányzat továbbra is folyósítja-e az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai hozzájárulást. Korábban a hozzájárulás csökkentését, vagy akár teljes megvonását is kilátásba helyezte, mert szerinte a szervezet etióp elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elfogult Kína iránt.
    
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórházközpont vasárnap esti adatai szerint az Egyesült Államokban 682.619 diagnosztizált fertőzöttet tartanak számon, a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe pedig több mint 23 ezer amerikai halt bele. A Johns Hopkins adatai szerint a legrosszabb a helyzet New York államban, New Jerseyben, Floridában és Louisianában. Ezekben a tagállamokban meredeken emelkedik a halálozások száma.

koronavírus

Orvosok érkeznek reggel egy New York-i kórházba (Fotó: Cindy Ord/Getty Images)

New Yorkban is van jó hír

New York államban csökken a kórházba szállított új betegek száma, a járványgörbe laposodik – jelentette ki Andrew Cuomo, az állam kormányzója hétfőn a szokásos napi sajtókonferenciáján. „Ez jó hír” – mondta a kormányzó, de rögtön hozzátette, hogy nehéz kiszámítani, mit hoznak a következő napok. Elmondta, hogy változatlanul naponta mintegy kétezer Covid-19-ben szenvedő beteget szállítanak az állam kórházaiba és már több mint tízezer ember életét követelte az új típusú koronavírus okozta betegség az államban. 

Andrew Cuomo kifejtette, hogy bármikor is „nyitják újra” az államot, azaz indítják be a helyi gazdasági életet, ez várhatóan csak annyit jelent, hogy könnyítenek a szigorú intézkedéseken, de nem oldják fel ezeket teljes egészében. Újból meghatározzák majd, hogy mi minősül „alapvető fontosságú” gazdasági tevékenységnek. „Mi soha nem állítottuk le teljesen a gazdaságot, csak nagyon lelassítottuk” – mondta. A legfontosabbnak a közlekedés és a szállítás helyreállítását nevezte.

A kormányzó egyben bejelentette, hogy az északkeleti tagállamok – Rhode Island, Connecticut New Jersey, Delaware és Pennsylvania – kormányzóival közösen készülnek a gazdaság újraindítására. Phil Murphy, a szomszédos New Jersey kormányzója ugyanakkor azt közölte, hogy államában még távolról sem tetőzött a járvány. Hasonlóképpen nyilatkozott Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója is.

(MTI)

Koronavírussal kapcsolatos friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top