Aktuális

Csak rajtunk múlik, durvábbak lesznek-e a járványok

Járványügyi kutatók szerint ideje lenne változtatni a szokásainkon.

A mostani koronavírus-járványhoz hasonló pandémiák gyakoribbak, gyorsabbak és halálosabbak lehetnek – áll egy kutatócsoport által a Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES) weboldalára írt vendégposztban.

„Egyetlen faj felelős a covid-19 világjárványért – mi magunk” – áll a német–brit–amerikai–argentin kutatókból álló csoport írásában. „Most nagyon rövid ideig előttünk áll a lehetőség, hogy kivédhetjük a jövőbeni járványok kihívásait.”

A dr. Josef Settele biológus professzort, dr. Peter Daszak brit zoológust, Sandra Díaz argentin ökológust és Eduardo Brondizio amerikai antropológust tömörítő csoport az IPBES tavalyi globális helyzetértékelési jelentését dolgozta fel legfrissebb kutatásában. A 2019-ben megjelent publikáció szerint közel egymillió növény- és állatfaj juthat a kihalás szélére az előttünk álló évtizedekben.

járvány kutató tudós megelőzés világjárvány fertőzés társadalom gazdaság

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A kutatók szerint a jövőbeni járványok előidézéséhez megvan a „recept” is: „a széles körű erdőirtás, a mezőgazdaság kontroll nélküli terjeszkedése, az intenzív monokultúrás gazdálkodás, a bányászat, az infrastuktúra fejlesztése, valamint a vadon élő fajok kizsákmányolása tökéletes körülményeket teremtett a vadvilágról az emberekre átterjedő betegségek számára. Ez azokon a területeken a legfenyegetőbb, ahol a fertőző betegségekkel szemben legérzékenyebb közösségek élnek.”

A koronavírus csak a kezdet

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy jelenleg nagyjából 1,7 millió olyan vírus létezését valószínűsítik, amely emlősök és madarak szervezetében is megtalálható, és képes lehet az emberek megfertőzésére is.

A szakemberek három fontos intézkedést sürgetnek az aggasztó helyzet megoldása érdekében:

  • A környezetvédelmi szabályozások megerősítése és betartatása. A javaslat szerint a gazdasági ösztönző csomagok szétosztásakor a fenntarthatóan működő vállalkozásokat kellene előnyben részesíteni.
  • A döntéshozatal során szem előtt kellene tartani az emberek egészségét is befolyásoló összetett kapcsolatrendszert, amely az emberek, az állat- és növényvilág, illetve közös környezetünk között kialakult.
  • Az egészségügyi ellátórendszerek számára megfelelő anyagi hátteret kell teremteni, különösen azokban az országokban, ahol könnyen kialakulhatnak fertőző gócok. A szakemberek a nemzetközi pénzvilág összefogását várják új kórházak, egészségügyi monitoring programok finanszírozására, emellett pedig szoros partnerségi viszonyt alakítanának ki a bennszülött csoportokkal és helyi közösségekkel. 

További híreink a koronavírus témájával kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top