Aktuális

Operatív törzs: az ágyfelszabadítás azért szükséges, mert bármikor történhet nagyszámú megbetegedés

Müller Cecília türelmét kéri azoknak a családoknak, akiknek hozzátartozóit ágyfelszabadítás miatt küldik haza.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 1572-re növekedett a fertőzöttek hivatalos száma, a betegséggel összefüggésben elhunytak száma is megemelkedett, 134 ember halt meg eddig, vannak köztük fiatalabbak is, akik jellemzően krónikus megbetegedésben szenvedtek. Ismételten elmondta, hogya koronavírus azokra jelent veszélyt, akik a magas kockázati csoportba tartoznak. Örömmel jelentette be, hogy 192-en gyógyultan távozhattak a kórházakból.

Dr. Müller Cecília

Dr. Müller Cecília

Elmondta azt is, hogy az ellátó intézményekben országos ellenőrzést kezdett, kifejezetten azzal a céllal, hogy megvédjék az időseket, felmérjék, hogy megvannak-e a személyi, tárgyi, szakmai feltételek, betartják-e az elrendelt intézkedéseket ezekben az intézményekben. Ez most 1031 intézményt jelent az országban. A problémás intézményekben a járványügyi szakemberek jelen vannak. Kiemelte a Pesti úti szociális otthont, ahol még folyamatban vannak a vizsgálatok, és elmondta, több helyet is számot tartanak már az országban, ahol felütötte fejét a koronavírus.

Beszélt arról a felkészülési tervről is, amely a kórházakban zajlik már hetek óta több ütemben, hogy a szükséges ágyszám rendelkezésre álljon nagyszámú megbetegedések esetén. Elmondta, próbálják a járványgörbét alacsonyan tartani, de bármikor történhet nagyszámú megbetegedés, ennek érdekében folyik az ágyfelszabadítás. Türelmét kérte azoknak a családoknak, akiknek beteg hozzátartozóit haza kell emiatt küldeni. Azt tanácsolta, hogy ezen „valamelyest segít a házi szociális ápolás”, ami igénybe vehető ezekben a napokban. Elmondta, a hazabocsátás orvosszakmai döntés kell hogy legyen, senki nem kerülhet úgy haza, hogy egészségkárosodás érje emiatt.

Újságírói kérdésre elmondta, a tetőzés után valószínűleg ugyanúgy fog csökkenni a megbetegedések száma, ahogyan növekedett.

Aktuális koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top