Aktuális

Kiderült, hol kell megcsináltatni a kezelésekhez szükséges koronavírus-tesztet

Negatív eredményhez kötik azt, hogy valaki kérhet -e időpontot orvoshoz.

Két tucat intézményt keresett meg a Hvg.hu, hogy kiderüljön, működik -e a kötelező koronavírus tesztelés a szakrendeléseken.

Mint korábban kiderült, negatív koronavírus teszthez kötik a betegek fogadását az újrainduló szakrendeléseket.

A portál egyetlen egy olyan szakrendelést talált, ahol már működőképesnek tűnt az új rendszer. A XX. kerületi szakrendelőben másnap reggelre kaphattak volna időpontot PCR-tesztre ahhoz, hogy ha negatív eredményt kapnak, akkor kérhessenek időpontot fül-orr-gégészeti rendelésre.

 

A mintát a szakrendelőben újonnan kialakított helyiségben veszik le, az eredmény pedig 24-72 óra elteltével lenne meg. Azután lehetne időpontért telefonálni.

Felmerül a kérdés, hogy egy ma negatív teszt mit ér pár nap vagy inkább hét múlva, ezért a Hvg.hu az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult, ahol azt válaszolták, „egy negatív PCR-lelet jelentősen csökkenti a kockázatát annak, hogy beteg emberen végzik el a tervezett beavatkozást.”

Az is kiderült, hogy állami térítéses a vizsgálat nem fogászati esetben.

A Hvg.hu kérdésüére, hogy hány napig érvényes egy negatív teszt és hány naponta szükséges tesztelni azt, aki egy több alkalmas kezelésen vesz részt csak részben jött válasz, az Emmi sajtóosztálya szerint az orvos kompetenciája, hogy megismételteti-e a tesztet.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top