Trend

Ezeken a helyeken és ennyiért végeztethetsz koronavírus-magántesztet

A magánlaborok eredményeit azonban nem számolják bele a hivatalos adatokba, nem tekintik őket hitelesnek.

Jelenleg kétféleképpen derülhet ki Magyarországon valakiről, hogy koronavírus fertőzött-e, vagy a hivatalos állami ellátásban végzett vizsgálat, vagy magánlaborokban végzett teszt útján. A közkórházak laborjai azonban csak akkor végzik el a tesztet, ha azt a háziorvos indokoltnak tartja a beteg tünetei vagy kontaktusai alapján. Magánúton viszont bárki kérheti a tesztet. A Pénzcentrum foglalta össze, hol és mennyiért végeznek koronavírustesztet.

Koronavírus: A magánlaborok eredményeit nem számolják bele a hivatalos adatokba, nem tekintik azokat hitelesnek. (Photo Illustration by Maxym Marusenko/NurPhoto)

Koronavírus: A magánlaborok eredményeit nem számolják bele a hivatalos adatokba, nem tekintik hitelesnek. (Photo Illustration by Maxym Marusenko/NurPhoto)

Az első magánegészségügyi szolgáltató, ahol bárki végeztethetett tesztet,Mikromikomed Lab volt, több telephelyén is történhetett a mintavétel. Sajtóinformációk szerint a mintavétel ára 3000 forint és további 28 ezer forint a vizsgálat díja. Plusz 15 ezer forint kiszállási díj ellenében házhoz jönnek. 

Időközben a Róbert Magánkórházban is lehetőség nyílt gyorsteszt végzésére, amely 15 perc alatt eredményt ígér. Ez a teszt ujjbegyből vételezett vércsepp alapján mutatja ki, hogy a páciens túl van-e a koronavírus fertőzésen. A szerológiai tesztelés nem feltétlenül mutatja ki a frissen szerzett fertőzöttséget, ha a vérben még nem elég hozzá az immunglobulin szám, vagyis a szervezetünk még nem termelt a vírus elleni védekezéshez elég antitestet. A magánteszt itt 29.990 forintért, ők 79.990 forintért mennek házhoz.

A harmadik magánszolgáltató, aki végez ilyen tesztet, a Rózsakert Medical Center. PCR (nyálkahártyaváladék alapján végzett, kórokozót kimutató) tesztjük a Mikromikomed Labhez hasonlóan 28 ezer forintba kerül, a kiszállás díja pedig ugyancsak 15 ezer forint. Itt a szerológiai teszt ára 19.500 forint, kiszállással pedig 36 ezer forint. 

Fontos tudni, hogy ezek a tesztek nem számítanak hivatalosnak. Ha valakinek pozitív lesz a tesztje magánúton, azt a szolgáltató jelzi a közellátónak, viszont a hivatalos statisztikába csak az kerül bele, akit az állami intézmények vizsgáltak meg – írja a lap.

A szakértők szerint a tesztek minden bizonnyal egyre gyorsabbak, egyre olcsóbbak lesznek, ahogy fejlődik a technológia, és egyre több piaci szereplő lép be a képletbe, azt viszont még korai lenne megjósolni, mikor válik majd mindenki számára elérhető a vírusteszt.

Aktuális híreink a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top