Aktuális

Országos szűrővizsgálat: fontos látni hol van nagyobb számban fertőzés

Ti kaptatok behívót?

Már írtunk róla, hogy a Semmelweis Egyetem úgy döntött, tömeges teszteléssel megmutatja, mennyi beteg van az országban. Több mint 17 ezer főt tesztelnének le így május elejétől, négy hazai orvosképző bevonásával. Az országos szűrőprogram egyik célja, hogy lássák, hol fordul elő nagyobb számban koronavírus-fertőzés – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.

Koronavírus-tesztelés a Semmelweis Egyetemen

Koronavírus-tesztelés a Semmelweis Egyetemen (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

A hírműsorban emlékeztettek arra, hogy – a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem részvételével – most indult szűrővizsgálatban csaknem 18 ezer embert szeretnének szűrni. A vizsgálaton részt vevők választ kaphatnak arra, hogy átestek-e a betegségen, vagy éppen fertőzöttek-e, de arra is, hogy érzékenyek-e a kórokozóra.

Merkely Béla hangsúlyozta: fontos, hogy lássák, hol keletkezik viszonylag nagy számban fertőzés. Ha ugyanis később esetleg felmerül a veszélye, hogy a koronavírus második körben visszatér, akkor ott kell fertőzötteket keresni, ahol a vizsgálat alapján most a legtöbb fertőzöttet találják.

A rektor azt is elmondta, azok, akik átestek a fertőzésen, nagy valószínűséggel védettek lesznek a későbbiekben esetleg újra megjelenő koronavírus ellen.

Merkely Béla az M1-nek azt is elmondta, a most értesített csaknem 18 ezer embernek csak egyszer kell átesnie a szűrésen. Közülük 1500-nak azonban felajánlják, hogy az idén tervezett újabb szűrésen is részt vegyenek. Az új szűrésre viszont többségében új embereket hívnak majd be.

Szólt arról is, hogy szűrőbuszokat küldenek majd azokhoz a vizsgálatba bevont idősekhez, illetve krónikus betegekhez, akik most nem hagyhatják el otthonukat.

(MTI)

További híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top