Aktuális

Német kancelláriaminiszter: legalább az év végéig tart a járvány

„Nem a világjárvány után vagyunk, hanem a kellős közepén – mondta Helge Braun német kancelláriaminiszter a koronavírus-járvány várható alakulásáról.
koronavírus németország lezárás

A legoptimistább becslések szerint is legalább az év végéig eltart a koronavírus-járvány Németországban – mondta a német kancelláriaminiszter egy csütörtöki interjúban. Helge Braun kancelláriaminiszter a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy sok más országhoz képest enyhe korlátozásokkal is sikerült megfékezni a járvány első hullámát, mert a német lakosság „példamutatóan viselkedett”.

Az igazolt új fertőzések száma nagyon szépen csökken, Németország így megengedhet magának további lazításokat. Azonban „nem a világjárvány után vagyunk, hanem a kellős közepén”, ezért még sokáig a mindennapi élet, a normálisnak nevezhető viszonyok része marad a társas távolságtartás szabálya, és az is, hogy a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani a találkozások, közvetlen fizikai kapcsolatok számát.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodásával kezdődő új szakaszban a találkozások gyakoriságának elkerülhetetlen növekedése és az utazás jelenti a legnagyobb veszélyt – mondta Helge Braun. Ahol nagy a társasági élet, ott a koronavírus is nagyon terjed, az utazások révén pedig szétterjed, így a lokális fellángolások helyett országos járványkitörés következhet.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) arra figyelmeztetett, hogy már ősz előtt elindulhat egy újabb nagyszabású fertőzéshullám. RKI alelnöke, Lars Schaade csütörtöki berlini tájékoztatóján elmondta: az eddigi kutatási adatok arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2-nél lehet némi szezonális hatás, így nyáron enyhülhet, ősszel ismét erősödhet a járvány, de az is előfordulhat, hogy már ősz előtt kiformálódik egy újabb hullám, mert a járványlassító korlátozások fellazításával újra felgyorsul a vírus terjedése.

Oltóanyag és gyógyszer hiányában csak az emberi magatartás befolyásolja a járvány alakulását, ezért változatlanul fontos, hogy mindenki a vírus megjelenése révén megváltozott viszonyokhoz igazítsa a magatartását – húzta alá a szakember.

Az RKI adatai csütörtökig 166 091 ember szervezetében mutatták SARS-CoV-2 vírust, ami 1284 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2500-zal 139 900-ra emelkedett. A Covid-19 betegségben 7119 igazolt fertőzött halt meg, ez 123-mal több az egy nappal korábbinál.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI / EPA / Ronald Wittek)

További cikkel a koronavírus-járvány várható alakulásáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top