Aktuális

Operatív Törzs: a melegvizes helyek újranyitásával támadhat a Legionella baktérium

A kórokozó a koronavírushoz hasonló tüneteket produkál, ráadásul ugyanazok a veszélyeztetettek is, óvatosan kell tehát megnyitni a csapokat. Tájékoztatott az Operatív Törzs.

Pénteken is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint minden rendben ment az érettségiken. Lezajlott a magyar, matek, történelem és angolnyelv-érettségi, most már csak a kis létszámú tantárgyak vannak hátra – mondta az államtitkár, aki úgy látja, „fennakadás, botrány nélkül szervezték meg a vizsgákat”. „Nem volt könnyű menet – fogalmazott”. A járvány lecsendesedett, a tetőzéstől való félelmek alaptalannak bizonyultak, a tanárok nem bojkottálták a vizsgákat, mindenki betartotta a biztonsági intézkedéseket. A vizsgák megtartása tehát jó döntés volt. Maruzsa külön köszönetet mondott az érettségizőknek, akik „szemmel láthatóan bíztak az intézkedésekben”, hiszen alig volt visszalépés a vizsgáktól. Megköszönte a tanároknak és az állami háttérintézmények munkatársainak is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos sorolta a pénteki, friss adatokat. Ezek szerint 3187 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván. Az elhunytak száma közel állandó, napról napra tíz körüli személyt veszítünk el. Ők többnyire krónikus fertőzésben szenvedtek, a koronavírus hozzájárult halálukhoz. Az elmúlt napon 9 ember halt meg, tehát összesen eddig 392. „Szépen gyarapszik” azonban a gyógyultak száma, akár a kórházból hazaengedettekről, akár a házi karantén letöltőkről van szó. Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő. Örvendetes, hogy a negyedik napja csökkenőben van az új igazolt fertőzöttek száma. Bizakodóak és odafigyelnek: a vidéki enyhítések hatását két hétig figyelniük kell, hogy változtat-e valamit a járvány dinamikáján az új szabályozás. Bíznak benne, hogy „az első hullám lefele ívelő szakaszában vagyunk”.

A Pesti úti idősotthonban eddig 303 pozitív gondozottat és 26 ápolót regisztráltak. 41-en hunytak el és 60 gyógyultat tartanak nyilván.

„Ma nagy dolog történt: az EMMI-ből érkeztem, ahol egy együttműködési megállapodást írtunk alá.” A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem megállapodása szerint létrejön a nemzeti oltóanyag-gyár. Ez egyfajta függetlenedést jelent a világpiactól az oltóanyag gyártásában, terjesztésében, önkéntes beadatásában. Az elsődleges megelőzést ezzel biztosítani tudják majd; az egyetem kutatóival és a népegészségügyi hivatal tapasztalataival sikeres lesz ez a hatalmas vállalkozás.

Fontos új szabály, hogy a gyógyszertárak mostantól árusíthatják az FFP1, FFP2 és FFP3 típusú maszkokat.

A fővárosban addig maradnak érvényben a korlátozások, amíg az elhunytak számában nem látnak javulást. Vidéken többek között a strandokra figyelnek, „a hétvégi 28 fok talán még nem fog mindenkit strandolásra késztetni”, de ettől függően lehetőség van rá. Fontos, hogy hogyan nyitják újra az épületeket, ahol melegvíz-szolgáltatás van és sokáig zárva tartottak (tehát nagyjából mindet). Itt ugyanis aeroszol módon terjedő Legionella baktérium kerülhet a levegőbe, amely a sokáig meg nem nyitott melegvizes csapokban telepszik meg. Ezek a koronavírushoz hasonló tüdőgyulladásos tüneteket okoznak, főleg azokban, akik a mostani járvány miatt is veszélyeztetettek. Nagyon fontos tehát, hogy a megnyitás előtt a tartályokat le kell ereszteni, fertőtleníteni és hősokknak kitenni: több alkalommal nagyon meleg, majd nagyon hideg vízzel kezelni. Ezt nem éli túl a Legionella.

Balatonfenyves lezárt strandja

A koronavírus-járvány miatt határozatlan időre lezárt szabadstrand Balatonfenyvesen (fotó: MTI/Varga György)

Egyébként is nagyon fontos, hogy a vidéki vendéglátóhelyek szigorúan betartsák a szabályozásokat: a mosdókat állandóan fertőtleníteni kell, kézfertőtlenítőt mindenhol a vendégek rendelkezésére kell bocsájtani és ajánlott a papírtörülközők használata. Az asztalra kihelyezett fűszereket sokan megfogják, tehát ezeket is folyamatosan tisztítani kell. A fizetés kezeléséhez külön személyzetet ajánlott alkalmazni, a felszolgálók ezzel ne foglalkozzanak. Az egy háztartásban élők közösen mehetnek bárhova kirándulni, az „ismeretlen státuszú” társainkkal viszont tartsuk be a távolságtartás szabályait. „A távolság elengendő a cseppfertőzés elkerüléséhez.”

Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta: ma ismét védőeszközökhöz jutnak az alapellátásban részt vevők, négyheti készletet szállítanak ki nekik és az idősotthonok is szájmaszkokat, védőkesztyűket, védőköpenyeket kapnak. Megnyugtató a helyzet ott is, ahol enyhítettek a korlátozásokon, szakszerűen, gyorsan végzik a munkájukat a határon dolgozók. A legnagyobb nyomás az osztrák-magyar határra nehezedik, itt napi több mint 13 ezer embert engednek át. Az elmúlt napon nem találtak egy fertőzésgyanús esetet sem. 11036 hatósági házi karantén van érvényben, az elmúlt 24 órában 36 szabálytalanságot találtak. Eddig több mint 1500-an szegték meg a házi karantént.

Nagyon szigorú szabályok mellett, fokozatosan szüntethetőek meg a korlátozások, a kormány nem véletlenül tervez több lépcsőben, hiszen folyamatosan figyelni kell a járványhelyzet alakulását. Most is nap mint nap értékelik a beérkező információkat. „Ez a munka addig tart, amíg ki nem jelenthetjük, hogy a járvánnyal kapcsolatos védekezési feladatok véget értek.” Így nem lehet megmondani most, mikor és hogyan lehet majd újra 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani.

A karanténban élő igazolt fertőzöttek önkéntes elektronikus adatszolgáltatásáról elmondta: háromszor kell engedélyeznie a karanténban élőnek, hogy az adatait a rendszer felhasználja, tehát betartanak majd minden adatvédelmi előírást. Ezzel a rendőrök munkáját segíti majd, könnyebb lesz követni a fertőzöttek útját. Nem kell majd kimenni hozzájuk a rendőröknek, „a magánélet teljes tiszteletben tartásával” tudják ellenőrizni a házi karanténokat a hatóságok.

A játszóterek használatáról elmondta: Budapesten, Pest megyében maradnak a szabályok: a rögzített célokon kívül sportolni, egészégmegőrzési céllal el lehet hagyni a lakást, ebbe a gyermekek mozgása is beletartozik. A tapasztalat az, hogy a játszótereken nem tudják betartani a gyermekek a védelmi előírásokat, ezért zárták le az önkormányzatok a szabadtéri edzőtermeket, játszótereket, így „ennek figyelembe vételével kell megoldani a mozgást”. Azaz: ne vigyük a gyereket lezárt játszótérre, és ha lehet, nem lezártra se.

A legfrissebb hírek a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top