Aktuális

Másfél év után szabadították ki az elrabolt olasz túszt

Silvia Romano civil önkéntesként dolgozott Afrikában, amikor másfél éve túszul ejtették.

Sikerrel járt az olasz, a török és a szomáliai titkosszolgálat, kiszabadították ugyanis a 2018. novemberében elrabolt Silvia Romanót. A 24 éves lány az Afrikában gyermekvédelmi programokat végző AfricaMiele önkénteseként dolgozott Kenyában, amikor Chakamában fegyveresek hurcolták magukkal.

Silvia Romano 24 éves önkéntes Afrikában

Silvia Romano másfél év után szabadult ki (Fotó: Youtube)

A kenyai túszejtők az olasz nőt egy szomáliai terrorista csoportnak adták tovább, az al-Kaidához közeli al-Shabaab csoportnak. A kenyai emberrablók három tagját letartóztatták és bíróság elé állították hazájukban. Silviát 2018 novembere óta nyolc különböző helyszínen tartották fogva.

Sajtóértesülések szerint kiszabadítása az olasz, valamint a török és a szomáliai titkosszolgálat együttműködésének köszönhető. Más források szerint a nőt a szomáliai főváros Mogadishutól harminc kilométerre engedték szabadon. A Corriere della Sera olasz napilap úgy tudja, az olasz fél váltságdíjat fizetett érte.

Silvia Romano vasárnap kora délután érkezik meg Rómába az olasz nemzetbiztonsági hivatal (Aise) repülőgépével. Elsőként az elrablása körülményeit vizsgáló államügyész hallgatja meg, majd a fiatal nő hazatérhet milánói otthonába. „Silviát megviselték a történtek, de jól van” – nyilatkozta apja a sajtónak.

Önkéntesként Afrikában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top