Aktuális

Operatív törzs: „minden jel szerint csökken a fertőzöttek száma”

Nyugvó szakaszába ért a járvány, közben elkészültek a vírus követését lehetővé tévő okostelefonos applikációk

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elsőként Kiss Róbert rendőr alezredes számolt be róla, hogy 29 kórházba, illetve az Országos Mentőszolgálathoz, valamint idősotthonokba is újabb védőeszközök érkeznek.

Emellett már elérhető a Házikarantén, illetve a Vírusradar nevű, okostelefonokra telepíthető applikáció. Előbbi célja a hatósági karantén elektronikus ellenőrzésre, az erre kötelezett nagykorú állampolgároknál. A Házikarantén működése során a rendőrség a felhasználó mozgási adatait veti össze a hatósági karantén helyszínének adataival, így látható, ha valaki elhagyná azt.

A Vírusradar célja pedig az úgynevezett kontaktuskutatás (contact tracing), amelyen keresztül kimutatható lehet, hogy egy azonosított fertőzött kivel tartózkodott együtt két méteren belül, legalább húsz percig. A tájékoztatás szerint az alkalmazásokat eddig 528 alkalommal telepítették.

Az alezredes beszámolt a karantén alakulásáról is: jelenleg összesen 11 084 hatósági karanténba rendelt emberről tudni, a tegnapi nap folyamán 641 ember esetében rendelték el a karantént és 14 esetben tapasztaltak magatartásszegést, március 28. óta pedig összesen 49 898 alkalommal volt szükség rendőri intézkedésre. A magatartási szabályok betartását vidéken is ellenőrzik: az elmúlt 24 órában 66 eljárást indítottak, ebből 22 esetben tettek feljelentést a rendőrök.

A határátkelőkön a teherforgalomnak kisebb-nagyobb várakozásra kell számítania: Tompánál 2, Röszkénél 3, Csanádpalotánál 1 órát kell várakozni a belépésnél, míg a kilépő teherautóknak Csanádpalotánál 3, Ártándnál pedig 2 órás várakozásra kell számítania. A személyforgalom esetében a Nagylaknál belépők kalkulálhatnak 2 órás sorbanállással.

Dr. Müller Cecília: csökkenés figyelhető meg

Kiss Róbert után dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vette át a szót, aki elmondta, a járvány kezdetétől számolva a mai napon összesen 3380 igazolt fertőzöttről tudnak. A tegnapi napon 39 új fertőzöttet regisztráltak, ez beleillik az elmúlt hét trendjébe.

Mérsékelten nőtt az új fertőzöttek száma az operatív törzs sajtótájékoztatója szerint

Dr. Müller Cecília szerint nyugvópontra jutott a koronavírus-járvány Magyarországon

A koronavírussal összefüggésben eddig 436 halálesetet regisztráltak, a tegnapi nap folyamán 6 érintett hunyt el. A fertőzésből eddig 1169 magyar gyógyult ki, közben nő a laborvizsgálatok száma is, eddig 123 258 úgynevezett PCR-vizsgálatot végeztek el.

„Nyugvó szakaszba érkeztünk, csökkenés figyelhető meg, a járvány mérséklődik” – foglalta össze dr. Müller Cecília. „Természetesen folyamatosan követjük az adatokat, vizsgáljuk a járvány dinamikáját. Minden jel arra mutat, hogy csökken a fertőzöttek száma, de ki kell várni a 14 napos lappangási idő végét.”

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a javuló helyzetnek köszönhetően hamarosan elkezdődhet a visszatérés a munkahelyekre, azonban a munkavállalás körülményei meg fognak változni. Müller Cecília szerint a munkáltató és a munkavállalók megállapodása fogja eldönteni, hogy ki az, aki a jövőben is otthonról végezheti majd a munkáját.

A munkahelyeken a jövőben is ügyelni kell majd a járványügyi szabályok betartására. A nagy, nyílt légterű (open space) irodák esetében különösen fontos, hogy csak a teljesen egészséges emberek menjenek vissza dolgozni. A munkavégzés közben fokozottan ügyelni kell a szeméyles higiéniára, lehetőleg érintésmentes kézfertőtlenítést kell lehetővé tenni már a munkahelyre való belépéskor, azonban ha ez nem megoldható, a napi többszöri alapos kézmosás is elegendő.

A munkahelyi környezetben most különösen fontos a fokozott tisztaság és persze a közösségi távolságtartás. A tisztifőorvos szerint az irodahelyiségeket rendszeresen szellőztetni kell, ha erre nincs mód, akkor meg kell vizsgálni a szellőztető berendezések állapotát, azok bekapcsolása előtt pedig szakemberrel kell fertőtlenítést végeztetni.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elárulta, hogy megalapozottak azok a kutatások, amelyek szerint a koronavírus fertőzés vérrögképződéssel járhat, egy véralvadási zavar miatt. Ez akár a bőr elszíneződését is okozhatja.

Szintén újságírói kérdésre adott válaszként hangzott el, hogy az egészségügyi dolgozók körülbelül 13 százaléka fertőzött, de jó hír, hogy a fertőzés által érintett idősotthonok száma nem emelkedett.

További cikkeink a koronavírus járvánnyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top