Aktuális

Pár hónapja még a diákok válogattak a munkák közül, ez most megváltozott

Sokan keresnek állást jelenleg is, köztük rengeteg diák, akiket elsők között bocsátottak el márciusban. Mi lesz velük?

Sokan nem is gondolnak arra, hogy a diákmunka nem csak pénzszerzésre jó, de pedagógiai és karrier szempontból is nagyon fontos. Bár a diákok sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint egy évvel ezelőtt, az semmiképp nem igaz, hogy teljesen megszűnt volna a diákmunka Magyarországon, és már most is látható némi javulás a kialakult helyzetben. Az biztos, hogy a diákok sincsenek már olyan jó helyzetben, hogy sokat válogathassanak az ajánlatok között, sőt, akár metróval is utazni kénytelenek egy-egy munkahelyre, míg pár hónapja egy kicsit távolabbi állást egyszerűen nem vállaltak el. Változnak az idők.

Horváth Gáborné, gimnáziumi osztályfőnök kifejezetten kéri a szülőket, hogy tizedik osztály végén biztosítsanak lehetőséget a gyerekeiknek egy hónap egybefüggő munkavégzésre.
„Talán furcsán hangzik, de sok szülő nem szeretné, ha dolgozna a gyereke, mert úgy gondolja, a gyerekkor másról szól. Én viszont azt tapasztalom, hogy egészen megváltozik az élethez való hozzáállása azoknak a diákoknak, akik egy hónapot végig dolgoznak nyáron. Felkelnek, elviselik a főnökök és a kollégák viselkedését, keményen dolgoznak akkor is, ha nem éppen valami lelkileg felemelő állásban dolgoznak, „csak” pénzt keresnek. Nagyon fontos tapasztalat, amit nem pótol a kötelező közösségi munka sem.”

Fesztivál idén nem nagyon lesz (Fotó: Pixabay)

Fesztivál idén nem nagyon lesz (Fotó: Pixabay)

Kurtán Klára HR és karrier tanácsadó szerint nem 2020 lesz a diákmunkások nagy éve, de azért nincs minden veszve. „Kétségtelen, hogy jóval kevesebb a fizető, pláne a jól fizető diákmunkahely, de a fiataloknak azt is érdemes átgondolni, hogy milyen jól mutat majd a szakmai önéletrajzukban az önkéntes munkakörben szerzett tapasztalat. Önkéntes munkát nem csak az önéletrajz miatt érdemes vállalni, hanem azért is, mert esetleg valami olyan munkatapasztalat birtokába kerül a diák, amit másképp nem tudott volna megszerezni. Természetesen azoknak, akik a napi betevőt próbálják meg összehozni, ez nem vigasz.”

A szakember szerint eljött az ideje egy kicsit kitekinteni a lakókörnyezeten vagy az iskola környezetén túlra, és például megpróbálni az önkénteskedést Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben nyári táboroztatással, korrepetálással, házrenoválással. Sok alapítvány szívesen veszi az egyetemisták segítségét.

Kevesebb lesz a fizetés

„Sajnos arra is számítani lehet, hogy ha lesz is munka, alacsonyabb béreket ajánlanak majd, mint februárban. Ez most egy ilyen helyzet, mindenkinek nehéz, mindnyájunktól áldozatokat kíván” – folytatja a szakértő.
 
Szerencsére a lezárások sok olyan munkát is kitermeltek, ami fiataloknak, diákoknak sokkal könnyebben megy, ilyen például a futár, akár autóval, akár biciklivel, de sokan helyezkedtek el gyerekfelügyelőként is olyan családoknál, akik nem tudták megoldani a feladatot, mert muszáj volt bejárniuk a munkahelyükre. Ha nem is sikerül megfelelő munkát találni, akkor is érdemes a diákoknak összeülni egy kis közös ötletelésre. A nagy tech-cégek például legendásan híresek arról, hogy egy kollégiumi szobából vagy garázsból indultak világraszóló útjukra. Miért ne jutna valami remek ötlet eszébe magyar diákoknak is?
 

Sok diák váltott egyik napról a másikra futár állásra (Fotó: Pixabay)

Sok diák váltott egyik napról a másikra futár állásra (Fotó: Pixabay)

Németh Gábor az Óbudai egyetem diákja nyolc diáktársával együtt bérelt egy nyolcadik kerületi háromszobás lakást. Mind a nyolcan dolgoztak, így tudták fizetni az albérletet, a rezsit, az étkezést, havonta egyszer a hazalátogatás költségeit, és néha még sörözésre, bulizásra is futotta. „Nagyon hirtelen jött az egész, egyik nap még be kellett járnom az egyetemre, másik nap pedig már se állásom, se egyetem nem volt. Hazamentem, és otthon mindenki döbbent arccal ücsörgött a konyhában, hogy most mégis mit csináljunk. Felhívtuk a lakás tulajdonosát, és mondtuk, hogy a kialakult helyzet miatt egy héten belül kiköltözünk. Először erősködött, hogy egy évre kötöttünk szerződést, és ha nem fizetünk beperel minket, mert ő nem tudja kiadni a lakást áprilisban, de végül inkább azt mondta, hogy legyen fél ár június végéig. Mindenki hazaköltözött vidékre, de szülői segítséggel tudjuk fizetni. Most jöttünk vissza, és próbálunk munkát keríteni, hogy júliusra már legyen állásunk. Nem csak a lakás miatt, de szeptembertől újraindul minden, kell a pénz.”

A diákok harmada semmilyen támogatást nem kap

Rumpf Nikoletta az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet kommunikációs vezetője elmondta, hogy Magyarországon minden harmadik felsőoktatásban tanuló diáknak a diákmunka jelenti az egyetlen megélhetési forrást. Nekik sokszor sajnos se ösztöndíjuk nincs, se a szüleik nem tudják őket anyagilag támogatni, ezért a tanulmányaik mellett munkát vállalnak. Ha vidékről kénytelenek Budapestre költözni, akkor nagyon komoly lakhatási költségekkel is számolhatnak. Akik eddig albérletben laktak, a lezárások után munka hiányában nem tudták fenntartani a lakásukat. Budapesten egy diáknak szinte megfizethetetlen akár egy szoba ára is, félretett tartalékaik nyilvánvalóan nincsenek ilyen helyzetekre, így kénytelenek voltak azonnal hazaköltözni a szüleikhez. Azok sem jártak jobban, akik kollégiumban laktak, mert annak ellenére, hogy a lakhatásuk jóval kevesebbe került, őket is egyik napról a másikra kitették, ezért hiába volt beosztásuk a munkahelyükön másnapra, fel kellett mondaniuk az állásukat, egyszerűen azért, mert nem volt hol aludniuk.
 
A diákmunka a cégeknek a legrugalmasabb foglalkoztatási forma, ugyanis a diákok foglakoztatása egyik napról a másikra megszüntethető, érdekes módon eddig mégsem a cégek éltek ezzel a lehetőséggel, hanem pont a diákok. Ők ugyanis az iskolai tanulmányaik miatt nagyon hasznosnak találják ezt a rugalmasságot és az előnyükre tudták fordítani úgy, hogy amikor vizsgaidőszak, vagy bármi más miatt nem volt alkalmas a munkavégzés, egyszerűen nem mentek be dolgozni.
A vírushelyzet bekövetkeztével viszont most a cégek építették le a munkavállalóikat, köztünk először természetesen a diákokat, de sajnos rögtön utánuk a főállásúakat is. Jelenleg is sok a munkanélküli, de már azért van kereslet is.

Tegnap még nem találtak munkavállalót, ma már több tucat ember pályázná meg ugyanazt az állást

Ilyen még soha nem fordult elő talán a világban sem, hogy egyik pillanatban még országos munkaerőhiány volt, a másnap viszont munkaerő túlkínálat, vagyis munkanélküliség.
Míg a ruhabolti diákmunkáknál, a bezárásokkal azonnal meg is szűntek a munkahelyek, addig például a drogériákban és az élelmiszerüzletekben a hirtelen jött felvásárlások miatt megnövekedett az igény a diákmunkások iránt. És szerencsére nem is mindenhol voltak elbocsátások. Sok vállalat home office működésre állt át, így sikerült megtartaniuk a diák és nyugdíjas munkatársaik zömét is.

Fesztiváljegy munkáért? Reméljük jövőre!

A diákok által olyannyira várt fesztiválos munkák viszont teljesen felfüggesztésre kerültek, nem csak Magyarországon, hanem például Németországban is, ahova sok magyar diák utazott eddig dolgozni.
Szinte naponta, napról-napra érezni a bővülést. Nyitnak az üzletek, az éttermek, a lakberendezési áruházak, és naponta 50-100 diákot is kérnek már dolgozni.
 

A szerencsések otthonról folytatták a munkát (Fotó: Pixabay)

A szerencsések otthonról folytatták a munkát (Fotó: Pixabay)

A nyár alapvetően a diákmunkák időszaka. Ilyenkor szülői engedéllyel akár 15 évesen is egy egész hónapot dolgozhatnak a tanulók, de a 16 év feletti középiskolások egy része már valóban kihasználja a nyarat némi zsebpénz keresésére. Idén viszont jóval kevesebb lett a lehetőség, ezért érdemes a diákoknak még rugalmasabbak lenniük az eddigieknél.
 
„Azt javaslom, hogy a diákok minden olyan munkára adják be a jelentkezésüket, ami szimpatikus nekik, és ne csak egyet jelölnek meg, majd várnak a válaszra, hanem pályázzanak bátran több helyre. Sajnos sokszor a munkaadók nem jeleznek vissza a diákoknak, ezért felesleges heteket várakozással tölteni. Számos kutatást végzünk a diák-portfóliónk kapcsán, és azt tapasztaltuk, hogy a diákok maximum negyedórát., húsz percet hajlandóak csak egy munka kedvéért utazni. Most azt javasoljuk, hogy vállaljanak munkát a távolabbi munkahelyeken is, mert meglehetősen leszűkült a lehetőségek piaca, nincs mód annyit válogatni.”

Ha állást keresel:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top