Aktuális

„Biztos, hogy mi nyertük meg, mert mi nagyon szeretjük egymást” – Benedek Tiborra emlékezett egykori edzője

Az egykori szövetségi kapitány szerint a klasszis játékos egyszerre volt csillag, csapatjátékos és vezéregyéniség.

Ma reggel, 47. éves korában, súlyos betegséget követően elhunyt Benedek Tibor, háromszoros olimpiai, világ-, és Európa-bajnok vízilabdázó, akit a sportág egyik legjobb játékosának tartottak. Benedek május elején jelentette be, hogy az összes, vízilabdával kapcsolatos tevékenységét megszakítja, ekkor már többen sejtették, hogy nagyon nagy a baj. 

A magyar válogatottal 2000. és 2008. között három olimpián diadalmaskodó Benedekre egykori szövetségi kapitánya, Kemény Dénes emlékezett vissza a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában. 

A sportvezető egyből felismerte Benedek Tibor vezetői képességeit, aki a csapat érdekeit szem előtt tartva arra is képes volt, hogy ha kell, a háttérbe húzódjon, ha kell, átvegye a főszerepet. 

„Egy másodperc alatt levette, megértette, hogy ez jó lesz így, és nemhogy beletanult a szerepbe, hanem kifejezetten élvezte… Egyszerre volt csillag és csapatember, csapatkapitány” – mondta a Nemzeti Sportnak Kemény Dénes, aki szerint éppen ez volt a 2000-es, Sydney olimpiai siker kulcsa is. 

A 2004-es athéni olimpián a magyarok emlékezetes győzelmet arattak Szerbia és Montenegró ellen, ehhez kapcsolódik Kemény egyik legkedvesebb emléke is a csapatkapitányról: „mihelyst kimásztunk a medencéből, indultunk átöltözni az eredményhirdetéshez. Egymás mellett sétáltunk, és megkérdeztem tőle, hogy szerinte miként fordítottunk, inkább a szerbek vesztették el, vagy mi nyertük meg? Ezt felelte: „Biztos, hogy mi nyertük meg, mert mi nagyon szeretjük egymást.”

Benedek Tibor a 2012-es londoni olimpián már segédezdőként segítette Kemény Dénes munkáját, egy évvel később pedig már az ő irányítása alatt szereztek a magyar pólósok világbajnoki címet. 

Benedek Tiborra emlékezett egykori edzője

Benedek Tibor Kemény Dénestől vette át a stafétabotot (Fotó: GettyImages)

A sportoló egykori klubja, az UVSE, az Instagramon közzétett posztban azt írja, a nyilvános felületeken tisztelettel fogadják a részvétnyilvánításokat, azonban mindenkit arra kérnek, hogy legyenek tekintettel a családra a mostani nehéz időszakban.

További cikkeink Benedek Tiborról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top