nlc.hu
Sztárok

Benedek Tibor élete

Benedek Tibor elégedett volt az életével: “Mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem”

Ma reggel elhunyt Benedek Tibor, családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyva maga után.

„Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyva maga után” – adta hírül a Magyar Vízilabda-szövetség. Részvétnyilvánításokat a nyilvános felületeken fogadjuk. Család kérését a szövetség tolmácsolta és kérték mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait.

Sok embert inspirált Benedek Tibor, aki mindig szerényen beszélt a sikereiről, amiből bőven akadt. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó május elején jelentette be, most már nem csak az aktív spottól vonul vissza, hanem edzőként is búcsút int a vízilabdának, és már csak a lelátókról figyeli majd a meccseket. Benedek Tibor számos sportsikerében osztozhattunk, és amikor arról kérdezték egyszer, mi lehet ennek a hihetetlen karriernek a titka, hosszan válaszolt. 

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (Fotó: smagpictures.com)

“Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos.
Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót.
Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra.
A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.
Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez ez én tehetségem” – olvasható a Sportalkímia, Ismerd meg a győztesek titkát című könyvben Benedek Tibor gondolata, amelyet azóta sokszor idéztek már. A sportolóként rendkívül sikeres volt, de nem csak ezért érezte magát szerencsésnek. 

Benedek Tibornak mindene megvolt, amire vágyhatott: 

“Szerencsésnek tartom magam, mert olyan dolgokat csináltam egész életemben, amiket szeretek, és ez szerencse. Bár azt gondolom, hogy nincsenek véletlenek, tehát az ember valamiért kerül oda, ahova kerül. De, hogy ezt végig tudtam járni, azt már a saját munkámnak köszönhettem. Az, hogy odakerültem, és az orvos azt mondta, hogy menjek el úszni a gerincferdülés miatt, és utána jó csapatba kerültem, jó edzőhöz, jó körülmények közé, jó társakkal, ez nyilván mondható szerencsének” – mondta Benedek Tibor a Szerencse Híradónak. 

A magánéletében a sportoló ugyanolyan hálás volt a sorsnak, ahogyan a munkájában. Epres Panni néhány éve a Nők Lapjának mesélt arról: hosszú évet várt arra, hogy Benedekné lehessen. A modell 17 éves volt, amikor Tibort megismerte, a köztük lévő négy év korkülönbség akkor még nagyon is soknak számított. Az akkor már válogatott vízilabdázó és a gimnazista Panni jártak egy darabig, és a kapcsolatuk a szakítás után sem szűnt meg, rendszeresen kommunikáltak egymással, és utólag az is kiderült, mindketten szemmel tartották egymás életét. 

“Mikor megtudtam, hogy Olaszországban megházasodott, nagyon rosszulesett, de a lelkem mélyén ott élt, hogy ez nem lesz mindig így! Hogy “jössz te még az én utcámba”! Biztos voltam abban, hogy egy, tíz, vagy száz év múlva találkozni fogunk” – nyilatkozta a magazinnak a modell még 2016-ban. 

Amikor Tibor elvált, és Panni kapcsolata is lezárult, újra egymásra találtak.

“Hét évet vártam rá” – mesélte az egykori modell, aki nyolc év után, 2010-ben végül valóban hozzáment a szerelméhez. Benedek Tibor első házasságából született a lánya, Ginevra, 21 éves és kész nő. A sportoló és a modell kapcsolatából pedig két gyerek született: Mór és Barka. A férje karriere érdekében Epres Panni visszavonult, hogy biztos támasz lehessen, a közösségi oldalán pedig rendre megjelentek azok a bejegyzések, amiből látszott, mennyire élvezi az életét és hálás a sorsnak, hogy Benedekné lehet. 

Benedek Tibor hálás volt a sorsnak azért, ahogy a magánélete alakult: 

Benedek Tibor és Epres Panni évekig vártak egymásra
Megnézem
Összes kép (8)

Benedek Tibor nem csak a feleségével ápolt szoros kapcsolatot. Édesapja, Benedek Miklós ismert színész, aki hozzá hasonlóan ritkán mesélt a magánéletéről és közös családi pillanatokból is csak ritkán láthatott jelenetet a közönségük. Íme egy ilyen felvétel: 

Benedek Tibor és az édesapja, Benedek Miklós. A színművészt 70. születésnapja alkalmából köszöntötték kollégái és barátai a Játékszínben a Virágot Algernonnak című darab után, ahonnan a családja sem hiányozhatott (Fotó: smagpictures.com)

Benedek Tibor és az édesapja, Benedek Miklós. A színművészt 70. születésnapja alkalmából köszöntötték kollégái és barátai a Játékszínben a Virágot Algernonnak című darab után, ahonnan a családja sem hiányozhatott (Fotó: smagpictures.com)

Benedek Tibor és Epres Panni szerelmes pillanati feledhetetlenek: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top