nlc.hu
Aktuális

Iskolarendőrség

Egyre több intézmény igényel iskolarendőröket szeptembertől

Még az is előfordulhat, hogy nagyobb iskolákban több iskolarendőr is alkalmazásban lesz.

Bővült az iskolaőrt igénylő köznevelési intézmények listája, az elmúlt napokban öt iskola visszalépett, nyolc új iskola viszont jelezte, hogy kérne őrt szeptembertől – írja az Eduline.

Bővül az iskolarendőröket kérő iskolák száma.

Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Nemrég mi is közzétettük azt a listát, amely szerint összesen 491 iskolában próbálják majd így fenntartani a rendet, ezek közül 288 köznevelési, 203 pedig szakképzési intézmény. A jelenlegi állás szerint 292 köznevelési intézmény, és 185 szakképző intézmény keresi iskolaőreit.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre. Azokba az intézményekbe kerülnek iskolaőrök, ahol erre az intézményfenntartók felmérése szerint szükség van, illetve az iskolaigazgatók kérték. Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála, és intézkedési jogosultsága is lesz.

A szervezet felállítását követően a rendőrség tartja majd nyilván, hogy hol teljesítenek szolgálatot iskolaőrök. Az EMMI  szaktárca szerint jogszabály nem írja elő és nem is fogja előírni, hogy egy intézményben hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie.

Így az is előfordulhat, hogy nagyobb iskolákban több iskolaőr is munkába áll majd. 

Az nlc egy korábbi riportjában Dr. Buda Mariann, a Debreceni és a Pécsi Tudományegyetem pedagógiai tanszékeinek egykori egyetemi docense, aki már régóta kutatja az iskolai bántalmazásokat, elmondta, az iskolarendőrök ötlete többet árt, mint használ. Egy rendőrnek ugyanis jellemzően nincs semmiféle pedagógiai tapasztalata, ahogy a szükséges szociális érzékenységgel és speciális pszichológiai, fejlődéslélektani ismeretekkel sem feltétlenül rendelkezik.

Cikkeink az iskolai bántalmazásról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top