Aktuális

Bekeményítenek az SZFE diákjaival és oktatóival szemben az egyetem új vezetői

A dolgozókat akarja felelősségre vonni az egyetem új vezetése, és befejezettnek tekintik az egyetemfoglalást.

Közleményt adott ki a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium által kinevezett új rektorhelyettes, Novák Emil, valamint a frissen kinevezett kancellár, Szarka Gábor ezredes. A dokumentum szerint mivel a korábbi javaslataikat elutasították, a mai nappal befejezettnek tekintik az egyetemen belül jelenleg működő tanköztársaságot, annak pénzügyi és infrastrukturális feltételeit a jövőben nem biztosítják. Szerintük ez a rendszer teljesen szétzilálta az egyetem működését, és lehetetlenné tette a párbeszédet.

amennyiben a ‘tanköztársaság’ a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti

–       idézte a közleményt a Magyar Narancs.

Az SZFE bejárata a tiltakozókkal (fotó: Neményi Márton)

Az SZFE bejárata a tiltakozókkal (Fotó: Neményi Márton)

Az egyetem valamennyi oktatóját, munkavállalóját és diákját meg fogják keresni levélben, hogy nevüket vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, és arról, együtt szeretnének-e működni az egyetem vezetésével. A közlemény szerint az egyetem létesítményei vissza fognak állni a korábbi működési rendre, amiről az üzemeltető gondoskodik majd. A kialakult helyzetért pedig a korábbi, már lemondott szenátust teszik felelőssé. Január 30-ig ígéretük szerint szenátusi választásokat tartanak.

Közben a 444 lehozta, hogy Szarka Gábor külön kommünikét is kiadott, amiben felelősségre vonással fenyegette meg az egyetemfoglalókkal együttműködő munkavállalókat:

A fenti döntés értelmében a mai nappal minden együttműködést megtiltok az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal. Ezzel kapcsolatban minden munkavállalótól elvárom a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak. Azon munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy a magukat a „tanköztársaság” képviselőinek valló személyekkel a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak.

Hozzátette: az egyetem épületében megtiltja a kép- és hangrögzítő eszközök használatát. , és elrendeli az irodahelyiségek, oktatási helységek munkaidőn túli zárását.

Frissítés: A hvg információi szerint este lekapcsolták az internetet az SZFE épületében, és csak reggel 7-kor kapcsolják vissza. Ezt az új nyomásgyakorlási eszközt a jövőben is használni fogják. 

Olvasnál még az SZFE körül kialakult helyzetről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top