nlc.hu
Aktuális

Szájer súlyos milliókat bukik a lemondásával

Szájer súlyos milliókat bukhat a lemondásával

16 havi fizetésének megfelelő juttatást veszít.
Szájer József ennyit bukik a lemondása miatt

A botrányba keveredett és lemondott európai parlamenti képviselőt, Szájer Józsefet (Fidesz) nem csak politikai károk érik a brüsszeli illegális buli miatt, hanem busás brüsszeli fizetésének is búcsút mondhat, amit ráadásul euróban kapott meg. Ez pedig a forint gyengülésének idején nem kis pozitívum.

Ez történt eddig:

  • A belga rendőrség a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozások megszegése miatt oszlatta fel az eseményt, ahol kábítószert is találtak, Szájer József pedig az ereszcsatornán mászva menekült a rendőrök elől.
  • Szájer József, aki múlt vasárnap váratlanul lemondott európai parlamenti mandátumáról, kedden közleményben ismerte el, hogy részt vett az eseményen, amelyet „házibulinak” nevezett.
  • A fideszes politikus azt állítja, kábítószert nem fogyasztott, a rendőrség által megtalált drog pedig nem az övé, és nem tudja, hogyan került hozzá.
  • Szájer József szerdán kilépett a Fideszből, a volt EP-képviselő a Fidesz pártigazgatójának, Kubatov Gábornak küldött egymondatos levélben jelentette be lemondását.

A Menedzsment Fórum összeszedte, mennyit veszíthet Szájer József, már ami az anyagiakat illeti.

Ennyit:

  • Havi fizetés: Az EP-képviselők nettó fizetése 6962 euró, ami tavaly áprilisban még 2,1 millió forintot ért, most viszont már 2,4 millió forintot.
  • Átalányjuttatás: A parlament 323 euró összegűt fizet a képviselőknek szállásköltségeik és kapcsolódó költségeik fedezésére minden olyan napra, amikor a képviselő Brüsszelben vagy Strasbourgban hivatalos munkát végez. Ez napi 114 ezer forintot jelent.
  • Általános költségtérítés: a képviselő parlamenti tevékenységéből eredő kiadások fedezésére szolgál (irodabérlés, és ügyintézési költségek, telefon- és postadíjak, reprezentációs költségek, munkaeszközök, konferenciák és kiállítások szervezése) Ennek havi összege 2020-ban 4563 euró, ami 1,6 millió forint. Mindezek mellett a képviselők utazási költségeit is megtérítik.
  • Átmeneti juttatás: Mandátumuk lejártával még a képviselők a fizetésükkel egyenértékű, átmeneti juttatásban részesülhetnek annyi hónapon át, ahány évig hivatalban voltak. Szájer József 16 évig volt hivatalban, tehát még 16 hónapig kapta volna a fizetését, ám neki nem lejárt a mandátuma, hanem lemondott róla, így ezt a 38 millió forintot is elveszíthette.
  • Nyugdíj: A képviselők 63 éves koruktól öregségi nyugdíjra jogosultak, a nyugdíj összege pedig a mandátum minden teljes éve után a tiszteletdíj 3,5 százaléka. A lemondással Szájer József a 2,4 millió forintos fizetésének nem a 70, hanem csak az 56 százalékát fogja kapni, hiszen 20 év helyett csak 16 év a mandátumban töltött idő.

Szájer József 2019-es vagyonnyilatkozata szerint amúgy az európai parlamenti képviselői jövedelme mellett még a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványban betöltött kuratóriumi tagságáért kap havi bruttó 500 és 1000 euró közötti jövedelmet.

(Mfor.hu)

(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Egyéb hírek az eset kapcsán:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top