nlc.hu
Aktuális

Véglegesítette a kongresszus Joe Biden győzelmét

Véglegesítette a kongresszus Joe Biden győzelmét

Mike Pence leköszönő alelnök a zavargások után hitelesítette és bejelentette, Joe Biden nyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást.
Joe Biden

A demokraták megválasztott elnöke, Joe Biden elérte a szükséges 270 elektori voksot – írja a CNN.

Mike Pence leköszönő alelnök a zavargások után hitelesítette a megszámolt elektori szavazatokat és bejelentette:

Joe Biden nyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást.

Ezt megelőzően példátlan zavargások törtek ki a Capitolium előtt. Amit eddig tudunk az ügyről:

  • A kongresszus ülése közben szerdán Donald Trump hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A Trump-párti tüntetők betörtek a washingtoni Capitoliumba, ahol az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása, ezzel Joe Biden győzelmének hitelesítése zajlott.
  • Ennek előzményeként Donald Trump híveinek többezres demonstrációján beszédet tartott, amelyben kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump a demokratákhoz kapcsolódó választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t, hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét. Mike Pence azonban közölte, hogy nem fog ellenkezni.
  • A négy órán át tartó zavargások során összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között. Mindeközben Donald Trump Twitter-üzenetében „kiváló hazafiaknak” nevezte a demonstrálókat.
    Képes kapcsolódó cikkek: Képeken a Trump-hívők ámokfutása és rongálása a CapitoliumbanTörlésSzerkesztés
  • Több politikus elítélte az erőszakos zavargást, Stephanie Grisham, a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke a pedig bejelentette azonnali hatályú lemondását. A képviselőket kimenekítették a törvényhozás épületéből, a tüntetők irodákat is elfoglaltak. 
  • Egy nőt a rendőrök lelőttek, aki később a kórházban meghalt, és további három demonstráló is az életét vesztette. Haláluk körülményeit és okát vizsgálják.
  • A  demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásban 14 rendőr sérült meg, ketten súlyosan. 52 embert tartóztattak le, négyet tiltott fegyverbirtoklásért, 47-et pedig a helyi idő szerint 18 órától bevezetett kijárási tilalom megszegése miatt.
  • A zavargásokon feltűnt egy fura, jelmezbe öltözött, festett arcú férfi, akinek fotója bejárta a netet és a világsajtót. Kiderült, a férfit Jake Angelinek hívják és korábban énekesként, szinkronszínészként dolgozott, tagja a legdurvább összeesküvés-elméletek csoportjának, azaz a QAnon-teória hívője.

Joe Biden-ről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top