nlc.hu
Aktuális

Törölték az érettségi elhalasztását szorgalmazó petíciót

Hiába írták alá 30 ezren az érettségi elhalasztását szorgalmazó petíciót: megtartják a vizsgákat

Az idei érettségik eltörlését szorgalmazta egy petíció, amit egy végzős lány indított el. Azóta a minisztérium reagált: minden marad a régiben, lesznek érettségik.
Törölték a 2021-es érettségi elhalasztását szorgalmazó petíciót

A petíció arra irányult, hogy a végzős diákok az érettségi vizsgák helyett a jegyeik átlaga alapján kaphassák meg az érettségijüket, illetve a szakmai vizsgáikat. Több mint harmincezren írták alá. Azóta a szóbeli eltörléséért is indult aláírásgyűjtés.

A minisztérium egyébként azóta reagált is a felvetésre: marad minden úgy, ahogy tervezték. A 2021-es érettségik az eredeti időpontban, szóbelikkel együtt lesznek megtartva.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint ugyanis a tavalyi év bebizonyította, hogy a járványügyi keretek közt is biztonságosan meg lehet rendezni a vizsgákat. Tavasszal csaknem 80 ezer, ősszel pedig további 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol sem alakult ki fertőzési góc – mondta a köznevelésért felelős államtitkár.

A korábbi petíciót a végzős diák az alábbiakkal indokolta:

„Mint azt mindannyian tudjuk, a jelenlegi vírus miatt jelentősen megváltozott az életünk. Munkahelyek, családok, életek mennek tönkre. Mint minden ágazatra, az oktatásra is nagy súlyt tett ez a helyzet. Keményen tanultunk egész évben, a szeretett Tanáraink is rengeteget dolgoztak és fáradoztak azért, hogy idáig eljussunk. Az OKJ és érettségi vizsgák is májusban és júniusban lennének (írásbeli, majd szóbeli), de a jelenlegi helyzet megnehezíti a diákok és Tanárok munkáját is  – írta, és hozzátette azt is, hogy elszoktak az iskolai élettől, otthon igyekeznek tanulni, pótolni és megérteni a tanagyagot.

„De nagyon nehéz, hogy nem tudunk szemtől-szemben kommunikálni a tanárainkkal, a több hónapos kieséssel nagyobb hátrány ér minket. Rengeteg ember bukna el egy érettségitől, vagy egy nagyon fontos szakmai vizsgától a vírus miatt” – fejtette ki a lány.

Fotó: MTI

(Eduline)

Iskola vs. koronavírus-járvány:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top