nlc.hu
Aktuális

Az SZFE sztrájknak vége, de az ellenállás folytatódik

Az SZFE sztrájknak vége, de az ellenállás folytatódik

Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért küzdő tanárok online sajtótájékoztatót tartottak. A helyszínről tudósító 24.hu azt írja, hogy az október 1-jén indított el a sztrájk jogszerűségét azonnal meg is támadta az új vezetés. A sztrájkot elsőfokon nem, de aztán másodfokon, majd újra elsőfokon is jogszerűnek ítélte a bíróság, elutasítva az új kuratórium keresetét. A 24. hu azt is írja, hogy jogilag a folyamat nem zárult le, a Kúriához nyújtott be kérelmet a munkáltató és fenntartó. 

A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, hogy a fenntartót és munkáltatót próbálták meghívni a sajtótájékoztatóra, de nem jöttek el. Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke levélben utasította vissza a meghívást. Hasonló levelet kapott a sztrájkbizottság Szarka Gábor kancellártól és Novák Emil rektorhelyettestől is, ők többek között azt írták,

a munkáltató, érintettsége hiányában a maga részéről lezártnak tekinti a sztrájktárgyalásokat.

Minden vezetői pozícióban lévő személy elzárkózik a párbeszédtől.

Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője bejelentette, a sztrájk véget ér, azzal indokolta a döntést, hogy a kommunikációs ív lejtmenete miatt nem látják esélyét annak, hogy az egyeztetés megtörténjen, így ezt a típusú fórumkeresést nem folytatják.

Az SZFE-vel kapcsolatban frissebb hír még az is, hogy Az SZFE modellváltása ellen tiltakozó hallgatók és az egyetemről távozó oktatók által létrehozott Freeszfe Egyesület nemrég vette át a nekik pályázati úton megítélt Damjanich utca 4. szám alatti épületet. Az egyesület azonban úgy döntött, nyáron, a szemeszter végével kiköltöznek az épületből, amit – mint kiderült – a korábbi, fideszes városvezetés  a Molnár Antal Zeneiskola (MAZ) számára újított fel.

(24.)

Fotó: Mónus Márton

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top