nlc.hu
Aktuális

Pénzt kért a felvételért egy iskola volt igazgatója

Pénzt kért a felvételért egy budapesti iskola volt igazgatója

A külföldi szülők nem tudtak arról, hogy az intézményben a közoktatás ingyenes, azt hitték, hogy az igazgató által elkért összeg a képzés díja.
Korrupció

Vesztegetéssel vádolja a Fővárosi Főügyészség egy fővárosi kéttannyelvű, ingyenes közoktatási intézmény egykori igazgatóját, mert a vád szerint több esetben pénzt kért külföldi szülőktől azért, hogy a magyar nyelvet nem ismerő gyermekeiket az iskolába felvegye – közölte a a főügyészség vezetője hétfőn.

Ibolya Tibor a közleményében azt írta: a 68 éves férfi 1997 és 2017 között egy budapesti, állami fenntartású angol–magyar kéttannyelvű általános iskola és gimnázium intézményvezetője volt.

Az iskolába a felvételről, átvételről egyedül az igazgató döntött. A külsős iskolából érkező tanulóknak a két tanítási nyelvű osztályokba történő felvételhez az alapfokú képzésnél eredményes írásbeli és szóbeli szintfelmérőt, közismereti tárgyakból vizsgát kellett teljesíteniük, a középfokú képzésnél pedig eredményes nyelvi különbözeti vizsgát kellett tenniük.

A vád szerint az iskola igazgatója 2016-2017. évben a kötelező felvételi előírásokat, ezáltal az ingyenes közoktatásra vonatkozó szabályokat megszegte, és pénzt kért a magyar nyelvet nem beszélő diákok kéttannyelvű osztályba történő felvételéért.

A főügyész azt írta: a szülők általában tolmács segítségével, személyesen keresték fel az igazgatót, aki az iskola bemutatását követően a két tanítási nyelvű osztályokba felvételért gyerekenként jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől. A szülők nem tudtak arról, hogy az intézményben a közoktatás ingyenes, úgy tudták, hogy az igazgató által elkért, illetve neki átadott összeg a képzés díja.

A Fővárosi Főügyészség szerint összesen 7 gyerek felvételéért kért jogtalan előnyt az igazgató, ezért hét rendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt nyújtottak be ellene vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A férfira az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/cottonbro)

Vesztegetési ügyek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top