nlc.hu
Aktuális

Túl korán nyitnak az iskolák

Mit tehet a szülő, ha nem akarja engedni a gyereket iskolába hétfőn?

A szülők nem tudják, melyik kezüket harapják meg az április 19-i iskolanyitással kapcsolatban. Te hogy döntesz: engeded a gyereket iskolába hétfőn?

Frissítés: Szerda délután bejelentették, hogy csak az alsó tagozatosoknak és az ovisoknak nyitnak az intézmények, a felsősöknek május 10-ig marad a digitális oktatás.

Nem csoda, hogy a közösségi oldalakon szinte csak az április 19-i iskola– és óvodanyitásról lehet olvasni, forrnak az indulatok a szülőkben, mert már megint olyan helyzetbe lettek kényszerítve, amiben nem tudják, mi lenne a jó döntés. Sokan a megélhetésüket féltik, nem tudnak tovább otthon maradni a gyerekükkel, de közben kifejezetten ijesztőek a hírek a Covid miatt kórházba került, neadjisten meghalt gyerekekről. Hogy még tovább nehezítse a szülők helyzetét a járvány, az oltások sem úgy haladnak, ahogy arról szó volt (lásd: „Húsvétra mindenkit beoltanak, aki regisztrált” – idézet: Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos), így aztán sem a pedagógusok, sem pedig a szülők nem lesznek védettek április 19-re, az iskolanyitásra, a gyerekekről nem is beszélve.

Azt halljuk, hogy mindenki nyugodjon meg, mert a pedagógusok be vannak oltva, csak épp ez nem nyugtatja meg az egyszeri szülőt, aki hiába regisztrált még decemberben, oltást még egyáltalán nem, vagy csupán az elsőt kapta meg három nappal ezelőtt. Ha ez az egyszeri szülő elég tájékozott, akkor pontosan tudja, hogy sem a tanárok, sem pedig az egyszer oltott felmenők nem lesznek védettebbek, a gyerekek pedig simán haza fogják vinni a fertőzést, ezzel veszélyzetetve az egész családot.

Viszed a gyereket iskolába?

Mennyire lesznek tele az osztálytermek? (Kép: Getty Images)

Jogos a félelem, de mit tehet a szülő, ha nem akarja iskolába engedni a gyereket?

Hogy ne is húzzam az időt, ugrok a végére: a szülő annyit tehet, hogy ír egy kérvényt az általános iskola igazgatójának azzal, hogy a járványhelyzetre hivatkozva kéri a gyerek hiányzását igazoltnak tekinteni. Ebben a kérelemben az otthon tanulást kell kérni a gyerek számára úgy, hogy a távolmaradás ideje alatt a hiányzását tekintsék igazoltnak és a tananyag eljuttatását, illetve a számonkérést legyenek kedvesek megoldani az iskolában online formában. Egy budapesti általános iskolában például ilyen formaszöveget küldtek a szülőknek a kérelemhez, minden benne van, amire szükség lehet:

Ezzel a kérelemmel kell kérni az iskolai hiányzást

Ezt a kérelmet kell kitöltve elküldeni az iskola igazgatójának (Kép: magánarchívum)

Hivatkozhat bárki nyugodt szívvel Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár Hír TV-ben tett nyilatkozatára, miszerint: „Amikor a kormány kiadta a tanévre vonatkozó protokollját, még augusztusban, hogy hogyan zajlik egyébként az oktatás, akkor azt teljesen világossá tettük, hogy egyébként, ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét aztán nem viszi be az iskolába, akkor egyébként ez igazolt hiányzásnak tekinthető. Tehát senkit azért ilyen jellegű hátrány nem ért, hogy ha a szülő nem engedte be.”

Ha ez nem hatja meg a szigorú igazgatói szíveket, akkor semmi. Mert egyébként erre a TASZ oldalán (ahol szintén van letölthető minta a kérelemre) azt találtuk, hogy leginkább az iskolák jóindulatára vagyunk szülőként utalva: „Egy együttműködő iskola esetén van lehetőség arra, hogy a gyerekek otthonról tanuljanak és ne járjanak be, ha a szülő kockázatosnak érzi ezt a járványhelyzet miatt.” Sajnos ez az együttműködés nem minden iskolavezetőben van meg, több szülő is beszámolt arról, hogy amikor kiderült az iskolanyitás dátuma, akkor kaptak levelet az igazgatótól, aki szinte fenyegetőzve írta, hogy ne merjenek távol maradni a sulitól a gyerekek, csak annak tekinti igazoltnak a hiányzását, aki krónikus beteg, és egyáltalán nem érdekli, ha járványra hivatkozva kérelmeznek hiányzást a szülők. Reménykedjünk azért abban, hogy ez lesz a ritkábbik eset, a hivatalos úton benyújtott kérelem megteszi minden iskolában a hatását, és nem kényszerítik a szülőket polgári engedetlenségre és kamu orvosi igazolások vásárlására a feketepiacon.

Mindent az oltásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top