nlc.hu
Aktuális

Az új koronavírus brazíliai mutációját azonosították Olaszországban

Az új koronavírus brazíliai mutációját azonosították a Közép-Olaszországban

 Az új koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban, miközben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed az egészségügyi hatóságok keddi bejelentése szerint.
Koronavírus

Umbria egészségügyi hivatala két ember mintájában mutatta ki biztosan a brazíliai vírusmutációt. Az egészségügyi minisztérium országos adatai szerint Olaszországban eddig 125 beteg mintájában találták meg a Nagy Britanniában felfedezett koronavírus-variánst, és három betegében a domináns vírustörzsnél szintén gyorsabban terjedő dél-afrikai variánst.

A tárca többoldalas útmutatót adott ki a vírusvariánsok “ellenőrizetlen terjedése megakadályozását célzó rendkívüli intézkedésekkel”.

  • A vírusmutációval azonosított betegek esetében szigorítják a kontaktkeresést, és feltérképezik utolsó két hetük kapcsolatait a vírus azonosítása előtti negyvennyolc óráig.
  • A vírusmutációban megbetegedett személyekre kéthetes karantén érvényes, az eddigi vírustörzsnél alkalmazott tíz nap helyett. Ahogyan az olasz sajtó fogalmazott, a mutációkkal azonosított néhány beteg “csak a jéghegy csúcsa”, ezért az egészségügyi hatóságok “vadászatot” indítottak a vírusvariánsok jelenlétének felkutatására.

Alig enyhítették február elsejétől a járványkorlátozásokat, máris újabb veszély leselkedik a mutációkkal – írta a La Repubblica. A napilap megjegyezte, hogy a gócpontként ismert Lombardiában a betegség őszi tetőzése idején legalább hat mutációt azonosítottak, és Veneto tartományban helyi variánst is kimutattak. Ezzel egy időben a tartományok elindították a nyolcvan év felettiek vakcinázási regisztrációját. A régióktól kidolgozott internetes foglalási felületek teljesen lefagytak a túljelentkezéstől.  

A minisztérium adatai szerint több mint kétmillió személyt oltottak be, ebből több mint 683 ezren kaptak már második dózist. A halottak száma kedden túllépi a 89 ezret.

(MTI)

(fotó: Pixabay/Gerd Altmann)

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top