nlc.hu
Aktuális

Rusvai Miklós a járvány harmadik hullámáról

Rusvai Miklós: Hamarosan akár a maszkot is eldobhatjuk és ölelkezhetünk

A víruskutató szerint május végére lecsenghet a harmadik hullám, de ősszel lehet, hogy újra több lesz a megbetegedés, ez persze függ attól is, mennyien lesznek addigra védettek.

Az elmúlt napokban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok javuló tendenciát mutatnak Magyarországon, Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy a fővárosban és a környező kisvárosokban is csökkenni kezdett az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben, és úgy tűnik, a teraszok nyitása sem eredményezett többletfertőzéseket.

„Mindez azt jelenti, hogy kicsit hátradőlhetünk, ölelkezhetünk a szeretteinkkel és eldobhatjuk a maszkot, puszit lehet most már adni körülbelül 3-4 hónapig. A nyár minket segít a légzőszervi megbetegedések terjedése szempontjából” – nyilatkozta az RTL Klubnak Rusvai Miklós biológus, aki szerint ugyan május végére lecsenghet a harmadik hullám, de a vírus azért velünk marad, és október és november környékén ismét óvatosabbanak kell lenni. Úgy véli, ha őszig az emberek 75-85 százaléka nem lesz beoltva, a fertőzöttek száma újra emelkedni fog.

Hogy ez azt jelenti-e majd adott esetben, hogy lesz-e negyedik hullám, az több tényező függvénye, fontos, hogy a vírusra fogékony emberek aránya nem lehet több 20 százaléknál, ő mindenesetre  „igazi negyedik hullámra” nem számít, halmozott esetszámra igen.

(via Infostart)

terasznyitás tömeg kiemelt

Fotó: Neményi Márton

Koronavírus-járvány Magyarországon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top