Hacsak le nem fújják az utolsó pillanatban, nemsokára elkezdődik a tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia. A csapatok, sportolók már készülnek, egy részük már a helyszínen is van. Szintén a japán fővárosban vannak az egyes országok olimpiai válogatottjaival dolgozó háttéremberek, akik a sportolók kényelméért és ellátásáért felelősek. Ilyen az amerikai Brian Knutson is, aki az amerikai olimpiai és paralimpiai csapat étkeztetéséért felel – írja a Nemzeti Sport.
A lap értesülései szerint hatalmas felelősség hárul a szakemberre, mivel a sportolók speciális étrendjéről és rendszeres energiabeviteléről is gondoskodnia kell. Knutson úgy számolt, hogy a sportesemények 27 napja alatt nagyjából hétezer adag ételt kell elkészíteniük a versenyzőknek és az őket kísérő csapatoknak. Az amerikai olimpikonok minden nap ebédet és vacsorát kapnak, ami főleg sovány húsokból, csirkemellből és halból áll, de készítenek vegetáriánus fogásokat, emellett, a népszerű amerikai ételből, a húsgolyós spagettiből is várhatóan sok fogy majd.
Ehhez óriási mennyiségre van szükség mindenből, így nem csoda, hogy az amerikai csapat több mint 32 tonna élelmiszert vitt magával Tokióba, de helyi séfekkel és termelőkkel is felvették a kapcsolatot, hogy tőlük is beszerezzék a szükséges hozzávalókat. Így például rendeltek 160 kiló lazacot is, hogy a fehérjeutánpótlásról gondoskodjanak.
Az amerikai csapat az ételek tárolásához és elkészítéséhez szükséges gépparkot, így tűhelyeket és hűtőszekrényeket is magával visz Tokióba, amelyeket a versenyek végeztével a környéken élő rászorulóknak adományoznak majd.
Még több tokiói olimpia az nlc-n:
- A korábbi olimpiák alapzaját játsszák le a sportolóknak, hogy ne érezzék magukat egyedül
- Tilos lesz énekelni, kiabálni a tokiói olimpián
- Nem vagyok oltásellenes! – megszólalt Schmid Julia, aki a kötelező oltás miatt visszalépett az olimpiától