nlc.hu
Aktuális

Sok termék hiánycikk lehet karácsonykor

Sok termék hiánycikk lehet karácsonykor

Több nehézség is sújtja a gyárakat szerte a világban, megszokott termékek válhatnak hiánycikké az év végére.
Karácsony

Világszerte hiány lehet az év végére olyan árukból, amelyeket a karácsonyi időszakban eddig természetesnek vettünk. A háttérben az energiakrízis, a szállítási nehézségek és az országok közötti viták állnak – írja az Infostart a CNBC nyomán.

Kínában az energiaválság miatt sok gyár leállásra kényszerült az elrendelt áramszünetek miatt, és Európában is nagy a gázhiány. A csökkentett termelés magasabb fogyasztói árakat hozhat. Ráadásul a globális ellátási lánc teherhajózási ága sincs olyan állapotban, amilyen egy zavartalan ünnepi szezonhoz kellene.

Ezek jöhetnek:

  • élelmiszerhiány: a nagy műtrágyagyárak a növekvő költségek miatt visszafogták a termelést, így a gazdák nem tudnak elegendő élelmiszert előállítani,
  • szénsavas üdítőitalok, szárazjég és csomagolt élelmiszerek hiánya a műtrágyakészítés melléktermékének, a szén-dioxid hiánya miatt,
  • kütyük és játékok hiánya: a kínai gyártás zavarai még az iPhone-ok elérhetőségére is kihatnak,
  • karácsonyi dekorációk csökkenő elérhetősége.

Mindezt tetézi, hogy a járvány következménye miatt Dél-Kelet-Ázsiában, de főleg Vietnámban sok gyár bezárt, és nagy a munkerőhiány. Emiatt bajba kerülhet a sportcipők és a sportruházati termékek gyártása, de a játékok és egyéb ruházati termékek terén is lehet hiány.

(Kiemelt kép: Unsplash/Eugene Zhyvchik)

DIY-karácsony az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top