nlc.hu
Aktuális

Szervátültetés idős korban

Idei rekord a szervátültetésben: 77 éves férfi mentett meg több életet is

Az egyik legidősebb életmentő a romániai férfi.

Sok mindentől függ, hogy valakinek a szervei alkalmasak-e az átültetésre. Az illető státusza, a szervei állapota, a recipienssel való egyezés egyformán számít. Ezeken kívül fontos tényező a potenciális donor kora – már csak a szervek mérete miatt is. Nagyon ritka, hogy időskorú embertől fogadjanak el szerveket az orvosok, de ha életmentésről van szó, akkor ez is szóba jöhet. Ezt mutatja a mostani, marosvásárhelyi eset.

szervátültetés

Fotó: Vidal Balielo/Pexels

Egy hetvenhét éves férfinél állt be az agyhalál állapota a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán – írja a Főtér – és kora ellenére több szervét is alkalmasnak találták az átültetésre. Veséit Kolozsvárra, máját pedig Bukarestbe szállították az orvosok, így több ember is neki köszönheti meghosszabbított életét.

A művelet már csak a járványhelyzet miatt is kockázatosabb volt az átlagosnál, mindenesetre a férfi az egyik legidősebb szervadományozó a román orvoslás történetében, idén pedig ő volt a legkorosabb a mindössze hat eset között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top