nlc.hu
Aktuális

Szaporodni képes robotok

Megérkezett a jövő: a tudósok szerint az élő robotok már képesek szaporodni

Méghozzá oly módon, ahogyan azt a növényeknél és állatoknál nem láthattuk.

A Tufts és a Vermonti Egyetem kutatói, akik kifejlesztették a Xenobotokat, arra jutottak, hogy a biológiai szaporodás egy teljesen új formáját fedezték fel, amely különbözik a tudomány által ismert állatoktól és növényektől.

„Megdöbbentett”

 

– mondta Michael Levin, a Tufts Egyetem biológiaprofesszora és az Allen Discovery Center igazgatója, aki az új kutatás társszerzője volt. „A békáknak van egy bevett szaporodási módjuk, amelyet általában használnak, de amikor elszakítjuk a sejteket az embrió többi részétől, és esélyt adunk nekik, hogy kitalálják, hogyan létezzenek egy új környezetben, nemcsak a mozgás új módját találják ki, hanem na szaporodás új módját is” – magyarázta a kutató.

xenobot, robot, sejt

A kép csak illusztráció. Fotó: Pexels 

De mi is az a Xenobot?

A Tufts és a Vermont Egyetem kutatói  2020 januárjában mutatták be a Xenobotokat azzal a felütéssel, hogy elkészültek az első programozható organizmusok, amelyek többek közt békaembriók sejtjeiből, illetve különféle elektródákból állnak. A Xenobotok első meglepetése az volt, amikor kiderül, hogy az élő gépek képesek önmaguk gyógyítására. Erre a kutatók úgy jöttek rá, hogy az egyik mikroszkopikus mintán egy apró sebet ejtettek, ami idővel eltűnt, és kiderült, hogy saját maguk “növesztették” vissza a hiányzó részt.

A Xenobotokkal kapcsolatos munka ezután is folytatódott, mostanra pedig kiderült az is, hogy szaporodni is képesek. „Ez utóbbi funkció szintén teljesen önjáró, és genetikai módosítás nélkül vált lehetővé – magyarázták a szakértők a PNAS oldalán megjelent tanulmányukban.

Még a hasznunkra válhatnak

A kutatók szerint a szokatlan organizmusok egy napon hasznos munkát végezhetnek, de előbb meg kell fejteni, pontosan hogyan működnek, és milyen feladatokat érdemes rájuk bízni. Joshua Bongard kutató szerint  megfelelő tervezéssel az organizmusok spontán módon önreprodukálódnak, és akár a jövőbeli járványok leküzdésére és akár a vakcinagyártás felgyorsítására lehetne használni.

(CNN, Science Alert)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top