nlc.hu
Aktuális

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

Előrehozták a gyerekvakcina startját az Európai Unióban, december 13-tól kezdik kiszállítani az oltóanyagot

Magyarországra is korábban érkezik a Pfizer 5-11 éves korosztálynak kifejlesztett védőoltása.

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5-11 éves korosztálynak kifejlesztett védőoltást, közölte szerdán a német ügyvezető szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn Twitter-bejegyzésében azt írta: „Sikerült elérnünk, hogy az 5-11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítsák az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket. Ez a világjárvány közepette jó hír, és fontos a szülőknek és a gyermekeknek, akik meg akarják védeni magukat.” Jens Spahn a napokban az egyik tájékoztatóján azt is elmondta, hogy Németország az első szállítmányokkal 2,4 millió adagot kap majd a kétdózisú vakcinából, így a 4,5 millió oltható kisgyermek nagy részét gyorsan be lehet oltani. Újabb szállítmányok 2022 első hónapjaiban várhatók.

Koronavírus elleni oltás

Előkészítik a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját második adag oltásához Kálmáncsán, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthonban (Fotó: MTI/Varga György)

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már november 25-én hozzájárult a Pfizer/BioNTech-féle gyermekvakcina közösségi forgalmazásához. Az engedélyezés és a szállítás közötti viszonylag hosszú időre azért van szükség, mert az oltóanyag ugyan nem más, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de az adagolás alacsonyabb – 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis –, ezért máshogyan kell megtölteni a szérumot tartalmazó ampullákat.

Orbán Viktor november 26-án, pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is elérhető a gyerekek számára a koronavírus elleni védőoltás. „Mi szereztünk kétmillió vakcinát. Az első szállítmány december 20. környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani számunkra a gyerekek számára elérhető vakcinát”– mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

(via MTI/Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top