nlc.hu
Aktuális

Kásler: napi 200 haláleset az ötödik hullám csúcsán

Kásler Miklós: napi 200 ember meghalhat az ötödik hullám csúcsán

Az ötödik hullámról, a kórházba került oltatlanok arányáról, valamint a negyedik oltás szükségességéről beszélt Kásler Miklós.
Omikron variáns feliratú tesztkémcső

Elkezdődött Magyarországon a koronavírus-járvány ötödik hulláma, és ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházban ápolttal – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a hazai adatok és szennyvíz elemzése alapján az utolsó napokban 1-ről 1,4-re emelkedett az R-szám, vagyis hogy egy ember hány további személyt fertőz meg. Az omikron okozta következő hullám január 1-je és május 1-je között várható,

a napi halálozás a csúcson körülbelül 200 lehet.

A miniszter beszélt a kórházban ápoltak oltottsági arányáról is. A negyedik hullám idején, vagyis az elmúlt év szeptember 7-e és az idei év január 3-a között:

  • 456 ezer magyar fertőződött meg, akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre.
  • A kórházba kerültek 60 százaléka nem részesült oltásban, 40 százalékuk azonban igen.
  • 1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni, közülük 70 százalék nem volt oltott, és 30 százalék vette fel a vakcinát.
  • A 450 ezer fertőzöttből 9485 ember hunyt el, ami 2,1 százalékos halálozási arányt jelent, szemben a megelőző hullámokkal, ahol ez az arány majdnem 4 százalék volt.

A miniszter teljesen biztos abban, hogy számolni kell a negyedik oltás szükségességével. Az immunológiai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a negyedik oltás várható időpontja nem négy hónap után szükséges, mint a második után, hanem hosszabb idővel kell számolni. Ennek pontos megállapítása még további vizsgálatokat igényel, a mérésekhez meg kell várni, hogy a harmadik oltás után 4-5 hónap elteljen.

(Kiemelt kép: Pixabay/Gerd Altmann)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top