nlc.hu
Egészség

Az intenzíven fekvő oltatlanok aránya

Orvosi kamara: 125 intenzíven ápolt covidosból 87 oltatlan

Eddig nem látott részletességgel közölt adatokat a Magyar Orvosi Kamara az intenzíven fekvő oltottak és oltatlanok arányáról.

Hónapok óta rengeteg szakember kéri, hogy a kormány tegyen közzé részletes adatokat a kórházban ápolt koronavírusos betegekről, leginkább azt, hogy mekkora az oltottak és az oltatlanok aránya.

Mivel erre eddig nem került sor, a Magyar Orvosi Kamara tett közzé adatokat a Facebookon az intenzív osztályon fekvő koronavírus betegről. Mint írják a 125 fő közül:

  • 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van;
  • 35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV);
  • 20 fő maszkon keresztül kap oxigént.

Az oltott és az oltatlan betegek megoszlásáról ez derült ki:

  • 87 fő oltatlan;
  • 31 fő négy hónapnál régebben oltott;
  • 7 fő négy hónapon belül oltott;
  • utóbbin belül 2 fő háromszor oltott.
Grafikon az oltottak és oltatlanok arányáról

Eddig nem látott adatokat közölt a Magyar Orvosi Kamara az intenzíven fekvő oltatlanok arányáról (Forrás: Facebook/MOK)

Vagyis a fenti adatok alapján 70 és 30 százalék az oltatlanok és az oltottak aránya az intenzív osztályon. 

Elgondolkoztató adalék, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.

A kamara megjegyzi, hogy a kimutatás több intenzív osztályon fekvő beteg együttes számát mutatja egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet. Nem reprezentatív kutatás.

A Koronavirus.gov.hu-n közzétett pénteki adatok szerint 7463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 566-an vannak lélegeztetőgépen (az intenzíven lévők számát soha nem közlik).

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

További hírek a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top