nlc.hu
Aktuális

Kis mennyiségű vírust nem mutat ki a gyorsteszt

Figyelmeztet a virológus: ez a gyorstesztek hátránya

A kis mennyiségű vírus kimutatására kevésbé alkalmasak a gyorstesztek, figyelmeztet Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós virológus szerint az antigén gyorstesztek jók és megbízhatóak. Ha pozitív eredményt mutatnak, azt elfogadhatjuk, hiszen az illető akkor már olyan mennyiségben üríti a vírust, hogy képes megfertőzni a környezetét.

A szakember az RTL Híradónak azt mondta: a gyorstesztek egyetlen hátránya, hogy a fertőzést csak viszonylag nagyobb mennyiségű vírus esetében tudják kimutatni. Emiatt jöhet létre az az ellentmondás, hogy valakinek az antigén gyorstesztje negatív, a PCR-tesztje viszont pozitív lesz. Ezért aki biztosra akar menni, az a PCR-tesztet válassza, ez ugyanis jóval érzékenyebb, és a kis mennyiségű vírus kimutatására is alkalmas.

Koronavírus-gyorsteszt

Az antigén gyorstesztek a kis mennyiségű vírus kimutatására kevésbé alkalmasak (Fotó: Pixabay/Frauke Riether)

A virológus beszélt arról is, hogy nem minden gyorsteszt egyformán alkalmas a koronavírus rohamosan terjedő új variánsának, az omikronnak a kimutatására. Nem érdemes olyan gyorstesztet venni, amelyik a vírus tüskefehérjéjén alapul, mert ezen a területen rengeteg a mutáció az omikronon.

Sokkal jobbak és szélesebb spektrumúak azok a gyorstesztek, amelyek a teljes víruson vagy az úgynevezett nukleokapszid-fehérjén (N-fehérje) alapulnak. Viszont ezek sem tudják kimutatni a kis mennyiségű vírust, ami leginkább az oltottaknál és a fertőzésen átesetteknél jellemző. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top