nlc.hu
Aktuális

Koronavírus-gyorsztesztek árai

Gyorsteszt otthon: 8 ezertől 60 ezerig fizethet egy négytagú család

A koronavírus-gyorstesztek szabadáras termékek, ezért nagy különbségek lehetnek az árakban.

A legutóbbi hétvége három napja alatt csaknem 40 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami az eddigi legrosszabb hétvégi adat. Jól mutatja, hogy sokkal gyorsabban terjed az omikron variáns, és hogy milyen fontos a tesztelés.

Mivel az eddigi információk szerint az omikron enyhébb megbetegedést okoz, és általában tünetek sem olyan erősek – főleg a háromszor oltottak esetében –, sokan saját magukat tesztelik, nehogy észrevétlenül továbbadják a fertőzést.

Koronavírus-gyorstesztek

Nem mindegy, melyik gyorstesztet választjuk (Fotó: Pixabay/Alexandra_Koch)

A tesztek ára és minősége azonban rendkívül változó: egy négytagú család nyolcezer forintból is megúszhatja a gyorstesztet, de akár 60 ezer forintot is rákölthet erre – írja a Népszava. Több mint egytucat különböző gyorstesztet lehet beszerezni, és mivel szabadáras termék, több ezer forint is lehet a különbség ugyannak a tesztnek az árában egyes patikák között.

A vásárlók azt sem tudhatják igazán melyik tesztet érdemes választaniuk, nincsen könnyen hozzáférhető összehasonlítás. Ráadásul gyakran csak kicsomagolás után derül ki, pontosan mit garantál az eszköz, és a gyógyszerészek sem igazán tudnak segíteni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem vizsgálja a forgalomba kerülő teszteket, csupán lajtsromba veszi azokat.

Az otthon végezhető antigén gyorstesztek nem olyan pontosak, mint a laborban végzett PCR-vizsgálat, de számos előnyük van: gyorsabbak, olcsóbbak és kellően érzékenynek bizonyulnak, ha az emberben sok a vírus. A hivatalos tesztelési protokoll során nem is csinálnak PCR-tesztet, amennyiben a gyorsteszt pozitív eredményt mutat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top