nlc.hu
Aktuális
Szlávik János a járvány végéről

Szlávik János szerint ekkor érhet véget a járvány

Nem biztos, hogy az omikron hozza el a koronavírus-járvány végét Szlávik János szerint.

Szlávik János szerint egyáltalán nem biztos, hogy az omikron variánssal vége lesz a járványnak, mert semmi garancia arra, hogy ne jönne egy másik variáns, amely messze nem lesz ilyen jóindulatú.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Mandinernek azt mondta: nem hisz abban az elméletben, hogy a koronavírus influenzaszerű betegséggé szelídülne, ami ellen fél évente szükség lesz oltásra. Viszont biztos abban, hogy lesz – vagy már van is – olyan vakcina, amely valamennyi változattal szemben hatékony.

Szlávik János

Szlávik János szerint nem biztos, hogy az omikron elhozza a járvány végét (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Legkésőbb 2023-ig végét látom ennek a dolognak

– mondta Szlávik János a járvány végéről. Ám ehhez az kell, hogy az oltások olyan helyekre is eljussanak, ahol most csupán 8 százalékos az átoltottság.

A szakember elmondta, hogy az új variáns gyorsabban terjed, és a megszokott 4-5 nap helyett akár 2 napra is csökkenhet a lappangási ideje. Bár úgy tűnik, hogy enyhébb betegséget okoz, az omikront sem szabad félvállról venni, mert az oltatlanoknál ugyanolyan súlyos lehet, mint a korábbi variánsok. Igaz, három oltással is lehetnek intenzíven betegek, de a főorvos szerint „egy bent, 3 millió kint”, vagyis nagyon ritkák ezek az esetek. 

Szlávik János kitért arra is, hogy már el is kezdődött az ötödik hullám, és újra megnőtt az új fertőzöttek száma. Az oltások miatt viszont az intenzív osztályon ápoltak száma nem fog ilyen mértékben növekedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top