nlc.hu
Aktuális

Késelő kapta a disznószívet

Megkéselte volt iskolatársát a férfi, aki genetikailag módosított sertésszívet kapott

Felkavaró részletre derült fény annak a férfinak a múltjával kapcsolatban, aki a napokban kapott genetikailag módosított sertésszívet Marylandben.

Az 57 éves David Bennett, akin végrehajtották az orvosi áttörésként számon tartott beavatkozást, 23 éves korábban hétszer megszúrt egy másik férfit. Áldozata Edward Shumaker Bennett középiskolai társa volt és Bennett akkori feleségével beszélgetett egy kocsmában a támadás előtt. A férfi a történtek nyomán részlegesen lebénult és 2007-ben, 41. születésnapja előtt egy évvel bekövetkezett haláláig tolószékre szorult – számolt be a történtekről a The Washington Post.

transzplantáció sertésszív génmódosítás szívbetegség szívátültetés

A University of Maryland Medical Center orvosai behelyezik a génmódosított sertésszívet a páciensbe (Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

A támadás miatt később David Bennettet tíz év börtönbüntetésre ítélték, melyből hatot leült, Shumaker családja szerint azonban soha nem fizette ki nekik a megítélt kártérítést. Az áldozat öccse – aki soha nem tudta megbocsátani magának, hogy a tragédia estéjén a helyszínre vitte bátyját – 28 éves korában túladagolásban halt meg.

Edward Shumaker lánytestvére a lapnak azt mondta, érti, hogy az orvostudomány szempontjából nagyon jelentős, hogy David Bennett a történelemben elsőként sertésszívet kapott, az azonban nagyon fáj neki, hogy hősként emlegetik a férfit, aki a családja szemében minden, csak nem az.

David Bennett fia a The Washington Post cikke nyomán közleményt adott ki. Ebben azt írta, nem apja múltjáról szeretne beszélni, hanem a műtét áttörő jellegéről és apjának azon szándékáról, hogy hozzájáruljon a tudomány fejlődéséhez és ahhoz, hogy esetleg további életeket tudjanak megmenteni a jövőben. A kórház, melynek csapata végrehajtotta a beültetést, nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy volt-e tudomása Bennett terhelt múltjáról. A University of Maryland Medical Center ugyanakkor hangsúlyozta, hogy David Bennett transzplantációjáról kizárólag a páciens orvosi leletei alapján döntöttek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top