nlc.hu
Aktuális

A koronavírus tarol a budapesti óvodákban

Hiába a szigorú szabályok, a budapesti óvodákban tombol a koronavírus

Az omikron terjedése miatt rengetegen kerülnek karanténba a legkisebbek közül.

Gyorsan terjed a omikron a legkisebb gyerekek között is, pedig a legtöbb óvodában már hónapokkal ezelőtt szigorú járványügyi szabályokat hoztak – derült ki az Eduline által készített összefoglalóból. Noha már tavaly év végén is arról szóltak a hírek, hogy tombol a vírus, jelenleg már van olyan budapesti kerület, ahol 18 óvodai csoport, összesen 315 gyerek van karanténban, máshol minden ötödik ovis csoportot haza kellett küldeni koronavírus-fertőzés miatt, sőt vannak olyan fővárosi óvodák is, amelyeket teljes egészében be kellett zárni.

A XII. kerületben az önkormányzat tájékoztatása szerint minden ötödik ovis csoport karanténba kényszerült. A hét elején, a szigorú szabályok ellenére, az önkormányzat által fenntartott óvodák 66 csoportjából 13 volt karanténban, összesen 11 gyereknél és 10 dolgozónál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A Normafa Óvodában például az összes csoportnál karantént kellett elrendelni. Közben a Józsefvárosban a szülők pozitivitása miatt jelenleg 20 gyermek van otthon és, bár a kerületben viszonylag kevés gyerek koronavírus-tesztje lett pozitív, több óvodában is van egy-egy igazolt fertőzött. A VIII. kerületi önkormányzat szerint egyébként nehéz pontos számokat mondani, mert annak ellenére, hogy a szülők kötelesek az óvodát értesíteni, ha a gyerekeiknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van, sokan nem vallják be, hogy emiatt van távol a gyerek. A III. kerületben a hét elején 18 csoport és összesen 315 gyerek volt karanténban. A II. kerületben az önkormányzat fenntartásában lévő tizenkét óvoda közül nyolcban van legalább egy csoport otthon, egy óvodának pedig az összes csoportjában rendkívüli szünetet rendeltek el. Mindez körülbelül 374 gyereket érint. Újbudán a nyolc önkormányzati óvodában 15 csoportban kellett rendkívüli szünetet vagy részleges karantént elrendelni koronavírus-fertőzés miatt január harmadik hetében. Kőbányán összesen öt csoportban rendeltek el rendkívüli szünetet, ez 81 gyereket érint. További öt óvodában a X. kerületi kormányhivatal összesen 112 gyermek járványügyi megfigyeléséről döntött, ez hét óvodai csoportot jelent.

Nem csak Budapesten nagy a baj

A helyzet azonban nem csak a budapesti intézményekben aggasztó. A portál arról is beszámolt, hogy a koronavírus a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda egyik tagintézményében is megjelent, ahol két csoport került karanténba. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere közben a hét elején a Facebookon osztotta meg a város friss járványügyi számait. Ebből kiderült, hogy hét óvodában van legalább egy igazoltan fertőzött gyerek vagy dolgozó, van, ahol egy-egy csoportot haza is küldtek emiatt. Gyömrőn közben január 26-ig csak ügyelet lesz az óvodában, mert a napokban az ötből négy csoport került karanténba, a 14 dolgozóból pedig összesen csak négyen munkaképesek – közölte honlapján az önkormányzat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top