nlc.hu
Aktuális

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a háború végéről

Szakértő: messze még a háború vége

Putyin nehéz helyzetben van, de a hadereje nagy részét még be sem vetette Kis-Benedek József szerint.

Nincs állóháború, az oroszok lassan haladnak Ukrajnában, miközben a szakadár területeket próbálják bekebelezni, illetve a fontosabb déli területeket, hogy megfosszák Ukrajnát a tengeri kijárataitól – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. A beszélgetés során bírálta az orosz hadsereg állapotát; mint mondta, miközben Zelenszkij mögé szinte egész Ukrajna felsorakozott, a másik oldalon Putyint már elég sokan bírálják. „Látszik rajta a bizonytalanság, és ha nem kapja meg a támogatást, illetve ha a szankciók eredményt hoznak majd idővel, akkor nem biztos, hogy az orosz nép felzárkózik Putyin mögött. És azt sem szabad elfelejteni, hogy az oroszoknál olyan kiskatonák harcolnak, akik nem tudták, hova kerülnek majd.”

Kis-Benedek József úgy látja, a háborúnak nem lesz vége egyhamar, elhúzódnak a harcok, messze van ugyanis, hogy a két fél megállapodhasson. „Most orosz részről az történik: üljünk le, beszélgessünk, de egyébként nem akarunk még igazán megegyezni, mert nem értük el a céljainkat. (…) Még nem tartunk ott, hogy meg lehetne állapodni. Tárgyalni kell, tárgyalás mindig van, a diplomácia mindig működik. A legnagyobb háborúban is dolgozik a diplomácia, de pillanatnyilag itt még nagyon sok kérdés van.”

Lebombázott épület Mariupolban

Evakuálás Mariupolban (Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

A teljes beszélgetést itt olvashatjátok és hallgathatjátok meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top