nlc.hu
Aktuális

A higiéniai szegénység negatív hatása

A higiéniai szegénység negatív hatással van a gyermekek fejlődésére – mondjuk, de mit jelent ez, és hogy segíthetsz?

A higiéniai szegénység a szegény élet jól látható, szégyennel terhelt bélyege, ami még inkább elzárja a nehéz körülmények között élőket a társadalomtól, és ami még a kitörési kísérleteket is megnehezítheti, azaz súlyosan megpecsételheti a nehéz sorsú gyerekek jövőjét. A probléma összetett, amivel foglalkozni kell!

Sajnos világszerte családok milliói még az alapvető szükségleteket sem engedhetik meg maguknak, például azt, hogy napi szinten tiszta, mosott ruhát biztosítsanak a gyermekeik számára. Ez az úgynevezett „higiéniai szegénység” negatív hatással lehet a gyermekek fejlődésére, és nemcsak az egészségükre, hanem az önbizalmukra, a jóllétükre, a kapcsolataikra és a jövőjükre is kihathat.

A szomorú valóság a számok tükrében

A higiéniai szegénység problémája Magyarországon is számos családot érint: a Persil megbízásából, az NRC által készült friss kutatás szerint a lakosság ötödénél fordul elő, hogy alapvetőnek tartott termékeket, például higiéniás eszközöket kell nélkülözniük.

A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság 39 százaléka szegénynek gondolja a koszos ruhában megjelenő általános iskolás korú gyerekeket, és 25 százalék nem is engedné, hogy saját gyerekük játsszon velük. Ez főleg ezért is érdekes, mert a szülőknek csak 15 százaléka nyilatkozta azt, hogy szegény gyerekkel nem engedné játszani a gyerekét. Ez alapján kimondható, hogy az ápolt, de rossz anyagi körülmények között élő gyerekek megítélése kevésbé rossz, mint az elhanyagolt társaiké. Tehát a higiéniás szegénység nagyobb kárt okoz a társas érintkezések terén, azaz ezeknek a gyermeknek nemcsak az elhanyagolt ruháktól, hanem az előforduló elkülönítéstől is szenvedniük kell, és sokkal nehezebb utat kell bejárniuk ahhoz, hogy ki tudjanak törni a szegénységből.

Higiéniai szegénység és következménye

Fotó: Shutterstock

Ismerd meg a kampányt, ami a higiéniai szegénység ellen küzd  

Egy gyerek életének alakulása sok, rajta kívül álló októl is függ. A családi háttér, a szülői támogatás, a gondoskodás, az egyéb körülmények is befolyásolják, hogy milyen élete lesz felnőttként. A legtöbb esetben külső segítségre van szükség ahhoz, hogy egy hátrányból induló fiatal ne kallódjon el, hanem sikeres felnőtt legyen. Az Új Start Alapítvány a Persillel együttműködve pont ilyen segítséget nyújt: jelenleg is folyó kampányuk során minden eladott Persil termék árából 7 forintot az Új Start Alapítvány ösztöndíjasainak juttat, ezzel biztosítva közel 50 tehetség egyéves taníttatását.

„Segíteni szeretnénk a következő generációnak, hogy egészségesen és méltósággal nőhessen fel” – olvasható a kezdeményezés honlapján.  

„Az Új Start Alapítvány tehetség programja szegénységben élő, kiváló képességű gyerekeken segít. A komplex program minden olyan nehézségre próbál megoldást találni, ami a fiatalokat hátráltatja az előrejutásban. Az anyagi szűkösséget ösztöndíjjal, az információ – és kapcsolati háló hiányát mentorálással, a nem megfelelő oktatási szolgáltatásokat intézményváltással, kollégiumi ellátással, fejlesztő kurzusokkal ellensúlyozzuk. Fontos a mentális segítség is, amit a program személyessége, a folyamatos kapcsolattartás jellemez a diákokkal és családjukkal. Gyakori, hogy a segítség évekig eltart, vannak olyan felfedezettjeik, akik 12 éves korban kerültek a programba és 22 évesen, már az egyetem mesterszakán változatlanul élvezik az alapítványi támogatást” – mondta a programról dr. Szőke Judit, kuratóriumi elnök.

Te is segíthetsz!

Bármely, a mosószermárkához tartozó termék megvásárlásával támogathatod az Új Start Alapítvány munkáját, a rászoruló gyermekek tiszta ruhákkal való ellátása és taníttatásuk támogatása által. Vásárolj 2022.01.20 és 2022.03.31 között a hazai üzletekben, hogy részese lehess a #tisztaruhátmindenkinek küldetésnek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top