nlc.hu
Aktuális
Ijesztő adat: ennyi nő ellen követnek el erőszakot

Globális kutatás: a párkapcsolati erőszak rengeteg nőt érint

Rendezték az adatokat és a világ különböző pontjain végzett kutatásokat.

Készült egy felmérés, miszerint fizikai vagy szexuális bántalmazás áldozatává vált partnere részéről a 15–49 éves nők 27 százaléka – írja a Lancet. Hozzáteszik, hogy 13 százalék esetében az eset az adatfelvételt megelőző egy évben történt, azaz 492 millió nőt bánthattak szerte a világon. 

A Sky News írása szerint a nőkkel szembeni erőszak valós prevalenciája ennél jóval magasabb is lehet szakértők szerint, mivel az áldozatok sokszor hallgatnak arról, ami velük történt, Ez a kutatás a legnagyobb volumenű a kapcsolati erőszak terén. A WHO és más szervezetek szakértői 366 tanulmányt értékeltek, melyeket 2000 és 2018 közt készítettek. 161 országot és területet fednek le ezek, az itt élő lányok és asszonyok a világ nőnemű népességének 90 százalékát jelentik. A tanulmány vezető szerzője, Claudia Garcia-Moreno szerint az elmúlt húsz évben elért haladás kevés volt ahhoz, hogy teljesüljön a nők elleni erőszak 2030-ig történő felszámolására vonatkozó nemzetközi cél. “A kutatások kimutatták, hogy a világjárvány súlyosbította a párkapcsolati erőszakhoz vezető problémákat, például az elszigeteltséget, a depressziót és a szorongást, az alkoholfogyasztást, valamint csökkentette a támogató szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A párkapcsolati erőszak megelőzése létfontosságú és sürgős feladat. A kormányoknak, a társadalmaknak és a közösségeknek oda kell figyelniük, többet kell befektetniük és sürgősen cselekedniük kell a nők elleni erőszak csökkentése érdekében, többek között a koronavírus utáni újjáépítési erőfeszítések során is foglalkozniuk kell ezzel a kérdéssel” – mondta el.

A kutatás vezető szerzője szerint a párkapcsolati erőszakot megtapasztaló fiatal nők magas száma riasztó, mivel a serdülőkor és a korai felnőttkor fontos életszakasz, ekkor épülhetnek ki az egészséges kapcsolatok alapjai. “Az erőszak, amelyet ezek a fiatal nők átélnek, hosszú távú hatással van az egészségükre és a jólétükre” – mondta. 

A tanulmányból kiderül, hogy a magasabb jövedelmű országokban az erőszak és a közelmúltban tapasztalt erőszak prevalenciája is alacsonyabb volt, így Közép-Európában 16, Közép-Ázsiában 18, Nyugat-Európában pedig 20 százalék. 

A kutatók szerint fontos adatok azonban hiányoznak, ezek nélkül nem lehet a teljes képet megítélni: ilyen adat a fogyatékossággal élő, az őslakos, a kisebbségi és a transz nőkkel szembeni erőszak előfordulásának gyakorisága.

A kutatás a verbális bántalmazást nem vizsgálta.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

(InfoStart)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top