nlc.hu
Aktuális

Meggyilkolták az Al Jazeera riporterét, Shireen Abu Aklehet

Igazi jelkép volt az Al Jazeera Ciszjordániában meggyilkolt újságírónője

Shireen Abu Akleh 25 éve tudósított a frontvonalról, munka közben lőtték le.

25 éven át volt az Al Jazeera munkatársa a május 11-én meggyilkolt újságíró, Shireen Abu Akleh. Az 51 éves, palesztin-amerikai riportert munkája közben, Ciszjordániában lőtték le. Abu Akleh éppen az izraeli csapatok rohamairól tudósított, amikor találat érte a Palesztin Hatóság igazgatása alatt álló Jenin városában. Kórházba szállítása után nem sokkal elhunyt. Abu Akleh „PRESS” (sajtó) feliratú mellényt viselt, és több más riporterrel állt egy helyen, amikor fejbe lőtték.

Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh (HANDOUT / AFP)

A helyszínen lévő tudósítók szerint nem voltak a területen palesztin ellenállók, cáfolva ezzel a hivatalos izraeli nyilatkozatot, miszerint palesztin tűz vezethetett az újságíró halálához.

Az Al Jazeera egy 1996-ban alakult katari székhelyű (és tulajdonú) hírtelevízió, mely világszerte számos nyelven sugároz adásokat. A név arabul szigetet jelent, a Dzsazíra egy középkori muszlim régió neve is egyben. A televíziócsatorna 1996-ban indult, miután a BBC arab nyelvű hírcsatornája abbahagyta adását.

Abu Akleh halála a palesztinoknak szimbolikus jelentőséggel bír: az újságíró karrierje alatt végig Ciszjordániából tudósított, arról a területről, amelyért folyamatos harcban áll Izrael és a Palesztin Nemzeti Hatóság.

Abu Akleh 1971-ben született Jeruzsálemben, egy Betlehemből származó palesztin, arab, keresztény család gyermekeként. Sok időt töltött az Egyesült Államokban édesanyja családjánál és meg is szerezte az amerikai állampolgárságot, egy ideig New Jersey-ben élt. Szüleit még kisgyerekként elveszítette.

A későbbi riporter építészetet tanult Jordániában, de áttért az újságírásra. Diplomája megszerzése után Kelet-Jeruzsálembe költözött. Főleg palesztin rabokkal készített interjút, harcokban elhunyt palesztinok temetéseiről tudósított és a nagyobb összecsapások, mint a második intifáda kitörésekor is a helyszínen volt. Állítása szerint nem egyszer vegzálták az izraeli hatóságok, akik azzal vádolták, hogy biztonsági területeken fotózott.

Abu Akleh volt az első Al Jazeera-újságíró, aki Kairóból tudósíthatott, miután a katari-egyiptomi viszonyok konszolidálódtak. Halálakor éppen héberül tanult, hogy jobban megértse az izraeli média tudósításait.

Hogy mekkora nemzeti hősnek minősült Abu Akleh, jól mutatja, hogy temetésén a Palesztin Autonómia Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász is részt akart venni. A május 13-án tartott gyászmeneten az izraeli hatóságok azt kérték, a résztvevők ne vigyenek palesztin zászlót, és ne kántáljanak. A palesztinok ezt nem tartották be, és az izraeli rendőrség közbeavatkozott, olyan erővel, hogy a riporter holttestét szállító koporsó egyszer majdnem fel is borult. A temetés után az Európai Unió elítélte az izraeli rendőrség erőszakos fellépését.

Abu Akleh halála kapcsán az Egyesült Államok egy független, átlátható és teljes körű vizsgálatot követel, az Európai Unió és az ENSZ szintén. Izrael és a palesztinok egyelőre nem jutottak dűlőre azzal kapcsolatban, hogy miként folytassák le a vizsgálatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top