nlc.hu
Aktuális

Így lehet kiszámolni a jövőbeli áramszámlát

Íme egy képlet, amely alapján ki lehet számolni a jövőbeli áramszámlát

A hivatalos számítási metódus még nem jelent meg nem rezsicsökkentett áramárra, de ezzel a képlettel nagyjából lehet kalkulálni.
Nagyfeszültségû elektromos távvezetékek Paks határában 2018. június 22-én.

Miután szerdán bejelentették, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, és a rezsicsökkentett áram- és gázár csak az átlagfogyasztásig érvényes, mindenki megpróbálja kiszámolni, hogy augusztus után mekkora lesz a számlája.

Bár amíg nem jelenik a hivatalos számítási mód, nem lehet pontosan kiszámolni a pluszdíjat, a Telex mutatott egy reális képletet.

Jelenleg egy lakossági fogyasztó – adóval növelve – valamivel több mint 36 forintot egy kilowattóra áramért. Ez két fő részből tevődik össze:

  • az áram ára, ami ma nagyjából nettó 5 forint/kilowattóra;
  • rendszerhasználati díj, ez nettó 23,4 forint/kilowattóra.

A július 15-i piaci áramár szerint viszont 183,4 forintba kerülne egy kilowattóra áram. Ebből 160 forint az áramdíj, a rendszerhasználat pedig maradna 23,4 forint. Az, hogy ki mennyit fog fizetni, természetesen attól függ, mennyivel megy az átlagfogyasztás fölé. 

Ám magasabb fogyasztás esetén minden plusz kilowattóra 183,4 forint + áfába kerülhet.

Például aki nem 210, hanem 420 kilowattóra áramot fogyaszt, az ő számlája – az átlagfogyasztásért fizetendő – 7750 forint fölött további 48 912 forint, azaz összesen 56 662 forint lesz.

(Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top