nlc.hu
Aktuális

Kormányinfó: ezek a legfrissebb bejelentések

Kormányinfó: ezek a legfrissebb bejelentések

A megszokott csütörtöki időponttól eltérően szombaton 11 órakor tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormányinfó szombati időpontja azért is meglepő, mert kormányülést tartottak Orbánék szerdán, a megszokott időpontban. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi indokolja az esemény szokatlan időpontját.

Gulyás Gergely Kormányinfót tart

Gulyás Gergely Kormányinfót tart (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amik elhangzottak:

  • Akut problémává vált péntekre az üzemanyag-hiány. A kormány a MOL javaslatára arról döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent.

Szombat délben már hatályba is lépnek az új benzinszabályok, azaz már csak magánszemélyek tankolhatnak 480 forintos áron.

  • Augusztusban 184 millió liter dízel-gázolajat szabadít fel a kormány, Ez a stratégiai készlet gyakorlatilag negyede, amit azért kénytelenek felszabadítani, hogy továbbra is biztosítható legyen a lakosság számára a 480 forintos üzemanyagár.
  • A kormányzati tulajdonban lévő gépjárművekre nem vonatkozik majd az ársapka. A részletszabályokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, a már ismert okból kellett meghatározniuk, hogy mely körnek, és elsősorban a lakosság számára tartják fenn a csökkentett üzemanyagárat.
  • Mivel a gáz ára elszabadult, Gulyás Gergely szerint a gáztól menekülni érdemes, és alternatívákat kell találni. Minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Szeretnék újraindítani a barnakőszén-bányászatot, döntöttek arról, hogy tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.
  • Nagy István agrárminiszter vasárnap ad tájékoztatást arról, hogy a kormány hogyan segíti a gazdákat az aszálykárok enyhítésében.
  • Jelentős az érdeklődés az új határvadász képzésre, több mint 6 ezren jelentkeztek. A Belügyminisztérium azt vállalta, hogy szeptemberre 2200 határvadász szolgálatba lép.
  • Hegedüs Zsuzsa már nem Orbán tanácsadója, hiába gondolta meg magát. A HVG egy másik kérdésére a miniszter azt mondta, „nem, Hegedüs Zsuzsa lemondását érkeztettük és elfogadtuk”, azaz az eddigi miniszterelnöki megbízott már nincs hivatalban.
  • A gáztározók feltöltöttsége jelenleg 50 százalékos, ami nagyjából 2 hónapig elegendő. Ha csak a lakossági használatot nézik, akkor pedig négy hónapra.
  • Mindent, ami a tűzijátékhoz szükséges, már tavasszal beszerezte a kormány – válaszolta Gulyás, miután a TV2 az augusztus 20-i programok iránt érdeklődött. “Nem lesz olcsóbb attól, ha nem lőjük fel őket” – mondta a miniszter.
  • Gulyás Gergelyt megkérdezték arról is, mennyit spórolt a kormány a rezsicsökkentés csökkentésével, amire a miniszter azt mondta: semmit, hiszen idén így is 2000 milliárd forintba kerül ez a költségvetés számára.
  • Gulyás az RTL Klub kérdésére arról is beszélt, hogy nem csak az iskolákban, hanem minden egyes közintézménynél megvizsgálja a kormány, hogy váltható ki a gázfűtés. A leggyorsabban fafűtésre lehet váltani, ezért mérik fel először azt, hogy melyik iskolák tudnak átállni fatüzelésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top